Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Použití starého kompresoru od ledničky k laseru ?

Dobrý den, chtěl bych se optat, zda-li může zůstat uvnitř vyndaného kompresoru z ledničky nějaký nebezpečný plyn? Na kompresoru je napsané (r600A), což je vysoce hořlavý a vybušný plyn. Nevyznám se v kompresorech a tudíž nevím, jestli se plyn (r600a) umístoval do kompresoru nebo byl jen součásti ledničky a po odpojení kompresoru už nehrozí, že by se tam nějaký hořlavý plyn objevoval. Kompresoru bych chtěl použít jako vzuchový asisten k laseru.(vzduchová hadička od kompresoru by vedla přímo k trisce laseru. Proto bych nerad, aby se tam nějaká hořlavá látka ještě objevovala. Předem děkuji.

Předmět Autor Datum
Hořlavé látky tam nebudou, chladivo je těkavá látka, která po otevření chlad.okruhu unikne do ovzduš… nový
leo 30.06.2021 08:32
leo
Většina kompresorů z chladniček má olejovou náplň - cca 200ml kompresorového oleje. Olej v kompresor… poslední
czcharlie 30.06.2021 13:49
czcharlie

Hořlavé látky tam nebudou, chladivo je těkavá látka, která po otevření chlad.okruhu unikne do ovzduší (což je špatně). Ovšem horší je otázka mazání. Ten kompresor vám půjde nasucho, takže životnost bude nevelká. Při běžném provozu v ledničce je mazán přísadou v chladivu. Olej nebo podobně nemůžete použít pro optiku, musel by tam být dokonalý odlučovač. Vhodnější by bylo použít bezolejový kompresor, který se dá běžně koupit.

Většina kompresorů z chladniček má olejovou náplň - cca 200ml kompresorového oleje. Olej v kompresoru není jen kvůli mazání, ale též kvůli chlazení. Osobně jsem o mazání "mastnou směsí" v takové souvislosti nikdy nelsyšel přičemž ovšem netvrdím, že by něco takového nemohlo existovat. Proto se při hojném využití k airbrushi používá odlučovač a jednou za čas je potřeba trochu oleje doplnit. To by ovšem nic neměnilo na tom, že k uvažovanému použití se takový kompresor nejspíš moc hodit nemude.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru