Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem elektrická pila Oregon - jaký koupit řetěz?

Jak už je napsáno, stačí vzít starý řetěz do prodejny.
Jinak, na takovéto pily se používá řetěz označený jako 3/8", tloušťka vodicího zubu 1,3mm neboli 0,050" - to je šířka drážky, (do vyběhané lišty lze i 1,5mm 0,058").
Délku řetězu určíš spočítáním vodicích zubů (těch co zapadají do drážky lišty), ne řezných zubů. Počet řezných zubů se i při stejné délce řetězu může lišit.
Řetěz na obrázku by pravděpodobně stačilo jen nabrousit, zuby jsou ještě dost velké.
Nabrousit lze pilníkem (pracné a pilníky se často brzo otupí), nebo brusným tělískem (i běžnou vrtačkou), nebo bruskou na řetězy, která se dá koupit asi od 500,-kč. Ale všechny způsoby je potřeba trochu umět.
Úhel broušení těchto řetězů bývá většinou 30st (návody jak na to jsou různě na netu).
Po asi druhém až třetím broušení je potřeba trochu snížit omezovací výběžky na řetězu (mezi řeznými zuby), jinak řetěz jde málo do záběru. To lze i běžným ostrým pilníkem, snížit tak o desetinku až dvě (dělám to odhadem "škrábnutím" o rotující kotouč řetězové brusky.
Ale správně by to mělo mít daný rozměr udaný pro daný typ řetězu. Ale pro to "domácí řezání" si s tím hlavu až tak nedělám.
U řetězú značky Oregon bývá na řezných zubech z vrchu ryska, která naznačuje správný úhel broušení a také kam až lze zuby brousit.
Po dosažení této rysky, je už řetěz zcela opotřebený.
Řetězů je mnoho druhů, pro různé práce. Ale pro běžné řezání třeba palivového dřeva, skácení a odvětvení stromu a podobně se nejčastěji používá řetěz s hranatými zuby (vrchní řezná část je plochá, existují i třeba zakulacené).
Řetězy v obchodě bývají co se délky týče označeny jako pro jak dlouhou lištu, třeba 14, nebo 16 palců. To ale nemusí zcela odpovídat potřebě. Lišty mohou být různě široké a řetěz pak nevychází. Platí vždy počet vodicích (hnacích) zubů, podle starého řetězu.
Ještě pro doplnění, na motorové pily se nejčastěji používá řetěz s roztečí 0,325" /0,058" (1,5mm vodicí zub).
Pro různé profi použití ale existují i řetězy s jinou roztečí a různé speciální řetězy, třeba na podélné řezání, nebo řezbářské práce a podobně. 8-):beer:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny