Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nádrž na dešťovku - jak daleko od domu?

Jak daleko od domu zakopat nádrž na děšťovku? Bude betonová 12m3. Potřebuju ji dostat co nejblíž domu, jelikož jak se nádrž zasype, bude na ní terasa. Zároveň mám ale obavy, aby se mi nějak "nepohnuly" základy, když ji dám moc blízko...

Předmět Autor Datum
Jaké jsou základy toho domu (beton, kámen, hloubka, stáří atd.) Jaká je zemina okolo domu (skála, jí…
nerady 26.05.2021 21:21
nerady
Základy betonové, základové pasy jsou cca 90cm vysoké, 50cm široké a dělané před třemi lety. Zemina…
tomaa 26.05.2021 21:43
tomaa
Pokud jsou základy propojené armovací ocelí a zemina je únosná tak bych se toho nebál. Pokud chceš m…
nerady 26.05.2021 21:52
nerady
V základových pasech armování není, je až v desce na nich.
tomaa 27.05.2021 07:41
tomaa
Pokud to nevidíme tak se to těžce posuzuje. Pokud to tedy chceš mít úplně těsně u domu, můžeš to vyř… poslední
nerady 27.05.2021 22:00
nerady

Jaké jsou základy toho domu (beton, kámen, hloubka, stáří atd.) Jaká je zemina okolo domu (skála, jíl, hlinitopísčitá atd.) Čím hodláš díru kopat (ručně, malý bagr nebo velký bagr). Čím budeš odvážet zeminu (kolečko, nákladní automobil). Kam je nyní odvedena dešťová voda. Jaká hluboká bude nádrž. Jak dlouhá bude strana nádrže přiléhající k domu. Na základě těchto informací ti bude moci někdo odpovědět, tak aby si mohl nádrž dát co nejtěsněji k domu.

Základy betonové, základové pasy jsou cca 90cm vysoké, 50cm široké a dělané před třemi lety. Zemina je jílovitá. Kopat se bude traktorbagrem a dávat na hromadu vedle výkopu. Dešťová voda je prozatím svedena na druhou stranu domu. Nádrž má hloubku 1,65m a strana nádrže přiléhající k domu má délku 4m.

Pokud jsou základy propojené armovací ocelí a zemina je únosná tak bych se toho nebál. Pokud chceš mít jistotu tak nejdříve vykopej rýhy kolmé k domu a ty vybetonuj až k základům, nech zatvrdnout a pak dodělej zbytek. Ohlídej si aby tam netekla během stavby voda z okapů a pokud bude hodně pršet je dobré mít jámu zakrytou.

Pokud to nevidíme tak se to těžce posuzuje. Pokud to tedy chceš mít úplně těsně u domu, můžeš to vyřešit tak, že vykopeš rýhu těsně vedle základů do stejné hloubky základů v délce cca 7 metrů tak, aby výkop přečníval budoucí jámu na každé straně cca o 1,5 m na každé straně. Tuto rýhu může vylít armovaným betonem tak aby se to spojilo se základovým pasem, nechat zatvrdnout a to ti podrží základy a můžeš kopat jámu bez obav. Je to dražší ale jak říkal můj kolega stavař, statiků jsou dvě sorty - statik "posera" a statik "haur". Jelikož to nevidím tak jsem ti to popsal jak by to dělal statik "posera". Nikdo z nás neví jaké je zdivo u předpokládaného výkopu, zatížení stavbou, zda tam jsou nějaké okna či dveře atd. To vše hraje roli.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru