Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Stavba opěrné zdi

Dobrý den,
budeme stavět opěrnou zeď mezi dvěma terasami u dvodjomku, na kterou budou ukotvené z obou stran pergoly. Dle pracovníka od pergol musí mít zeď tloušťku minimálně 30 cm. Zeď jako taková bude mít rozměry 3,5x3 m a bude vystavěna z akustických cihel, proarmovaná roxory. Z jedné strany bude zeď přiléhat k domu. Asi je to dotaz přímo na statika, ale můj dotaz zní, jestli bude stačit betonový základ do hloubky 80 cm a šířce 40 cm. Děkuji.

Předmět Autor Datum
Nejsem statik, ale myslím, že to bude stačit. Alespoň doma to tak máme cca 8 let a bez problémů. Nez…
Lukas1982 04.04.2021 15:44
Lukas1982
Musíš v každom prípade nechať dilatačnú spáru medzi murivom a nosnou stenou nielen kvôli sadaniu zák…
Nuda 04.04.2021 19:17
Nuda
Zeď bude kolmo na stávající stěnu dvojdomku? Pokud ano a pergoly budou zastřešené a podlaha nepropus…
nerady 04.04.2021 19:22
nerady
Opěrná zeď - to zni jako zeď k zadržení zeminy při rozdílu úrovně terénu 3 metry. Je-li to takhle my…
umfa 04.04.2021 21:23
umfa
Špatně jsem to formuloval, jedná se o dělící zeď, která má být vysoká 3 metry. Do zdi bude z každé s…
dejfh 04.04.2021 22:34
dejfh
V tom prípade sa jedná o samonosnú konštrukciu, priečku v exteriéri na ktorej bude zavesená z oboch… poslední
Nuda 05.04.2021 10:48
Nuda

Musíš v každom prípade nechať dilatačnú spáru medzi murivom a nosnou stenou nielen kvôli sadaniu základov, ale aj kvôli rôznej tepelnej rozťažnosti.

V tom prípade stačí pre teleso múrika armovaný základ hlboký 60cm pod povrchom.

Zeď bude kolmo na stávající stěnu dvojdomku? Pokud ano a pergoly budou zastřešené a podlaha nepropustná tak by to mělo bohatě stačit. Doufám, že voda z okapů je odvedena od obvodové zdi dvojdomku a nebude vyústěná někam pod pergoly.

V tom prípade sa jedná o samonosnú konštrukciu, priečku v exteriéri na ktorej bude zavesená z oboch strán nejaká balustráda.

Chce to z armovaného, základového betónu z pôdy vyviesť na oboch stranách, ako aj v prostriedku budúceho múra roxory z betónu, (do štvorca), aby sa mohli nadstaviť, elektrikou nadvariť z tehál obmurované stĺpiky (tehly budú tvoriť vlastne šalung, kastlik, s dutým priestorom), ktoré budú zvrchu zaliate spolu s roxormi betónom.

Múr bude položený, vymurovaný na vode odolnej izolácii, oddelený od betónu proti kapilárnej elevácii, vzlínavosti. Spojený bude iba navareným železom vystupujúc z betónu nad povrch.

Musíš sa rozhodnúť, na ktorej strane múru budú tri výstupky, tri nosné kastlíky (stĺpiky) s vnútornou armatúrou zaliate vibrovaným betónom, aby jedna strana múru bola jednoliata, hladká bez viditeľných výstupkov "komínkov" Alebo je možné armované kastlíky centrovať, budú viditeľné z oboch strán muriva.

Armovanie na obrázku v priloženom linku je absolútne špatne, roxory sa vedú výhradne v štyroch rohoch obmurovaného kastlíka, šprajcujú sa vzájomne previazanými roxormi, aby sa nerozliezli do strán pri betonáži.

https://www.doma.sk/wp-content/uploads/2020/06/09a_Derikova_plot_P1050160.jpg

V tomto prípade "soliteru" stavby by mal byť kopaný základ aspoň do hĺbky 100cm.

Solitérny múr je nutné armovať, zabetónovať spolu so základom vzájomne spojený železom, lebo aj prudký vietor dokáže zvaliť neodborne postavený múr ak je iba vymurovaný na izolácii bez armovania. (Už som na trnavskej tabuli videl vetrom sfúknuté oplotenie komplet celého pozemku).

No a ty plánuješ o.i. zavesiť na obe strany (180°) budúceho muriva pergolu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru