loading...
Předmět Autor Datum
Žiadna travina v podobe "lúčneho porastu" sa nemusí vertikulovať, prevzdušňovať. Stačí iba pohrabať…
Nuda 01.04.2021 11:28
Nuda
My tady v Čechách už jednoho všeználka od vás máme, tak jsme na motýle alergičtí. Omlouvám se, ale m… poslední
pařez 02.04.2021 12:21
pařez
Proboha nečíst ten elaborát pana Nudy. Vertikutace není hlavně určena k hubení jetele. Má za úkol z…
Rce 01.04.2021 23:07
Rce

Žiadna travina v podobe "lúčneho porastu" sa nemusí vertikulovať, prevzdušňovať. Stačí iba pohrabať a na výšku kosiť max. 1 - 2x do roka. Alebo vertikuluj, podsaď holé miesta trávou.

Tiež som pred rokmi prešiel z pitomého kosenia "golfového", anglického, amerického, kapitaľistického trávnika, na porast s osiatím semä horských, nízkorastúcich, celoročne zakvitajúcich poľných lučín. Len príprava podkladu na jeseň so správnym pH pôdy, rašelinovou, nasiakavou vrstvou, dokonalým odburiennením, zbavením semien náletových semien burín v pôde bola náročná, aby v prvom roku nezapelešila vzácnu, ušľachtilú, drahocennú sejbu. Po druhom roku je takýto trávnik bezúdržbový, oku lahodiaca nádhera kvetenstva so sporadicky aj liečivými bylinami.

Včielky, bombix-bombixíky, motýle a iný hmyz sa velice tešia takto celoročne, sezónne zakvitneutému, medonosnému "trávniku", šeptali mi do uška. Nemusím kosiť, max. na neskorú jeseň na výšku 10cm nastavenej kosačky, ktorá vlastne iba vysaje do zberného koša obschutý bordel habitusu kvetenstva.

Susedia v okolí nič iné cez víkendy nerobia, iba kosia, hučia, vrčia, hnoja, polievajú bzúkajú s americkými, tuzexovými kosačkami, ako spitomelí magori, tešia sa so smradiacimi kosačkami podobne, ako trnavskí cigáni kosiac po mestských parkoch, ktoré tejto skomunizovanej, vypatlanej lúze konečne láskavo dovili eštébaci, boľševici, tzv. generálni, výhradní dovozcovia fejkov, protekční majitelia spol. s.r.o., a.s., zakúpiť. Nemusia si sľušní občania štvortaktové, benzínové kosačky prácne objednávať v americkom, kapitaľistickom, západnom Tuzexe za valutové, americké, západné, revanšistické, oportunistické, janičiarske, protisociaľistické bony. Prípadne si po domácky vyrábať na kolene z motorov vyradených práčiek kosačky, ktoré ich sem-tam pozabíjali na mokrom trávniku, ľen sa o tom moc v bľahobytnom komunizme nepísalo. Boľo ľacné mľiečko, chľebík v ľacných obchodoch so zápornou daňou z obratu na žranicu, vrahovia, mafiáni eštébáci si rozdávali pre seba a svojich zdegenerovaných parchantov zadarmo byty určené k pelešeniu sa tejto lúzy z radov lumpenproletariátu.

Proboha nečíst ten elaborát pana Nudy.

Vertikutace není hlavně určena k hubení jetele. Má za úkol zničit mech na vrchu, krustu ze ztvrdlé země, provzdušnit trávník a zamezit činění drnů. Prostě aby trávník byl "anglický". Více třeba zde: https://blog.mall.cz/hobby/kompletni-pruvodce-vertikutaci-travniku-co-kdy-jak-a-proc-715.html

Připomnělo mi to vtip:
Američan se baví s Angličanem.
- Jakto, že máte tak krásné trávníky? Jak to děláte?
- Sekáte každý týden?
- Ano, sekám.
- Zavlažujete?
- Zavlažuju.
- Hnojíte kostní moučkou?
- Hnojím. A stále nemám tak dokonalý trávník, jako vy.
- Hmmm, čím by to bylo? A děláte to 500 let?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...