Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Uvolněná dlažba - stěrka

Dobrý den, poprosil bych o radu Vás zkušené ohledně vylití stěrky na stávající dlažbu v panelovém bytě. Konkrétně mě trápí uvolněná dlažba, která na došlap křupe, ale jinak je opticky v pořádku ( není popraskaná, spáry jsou pevné ). Na chodbě o rozloze 6m x 1,25m jsou tři místa, kde je dlažba takto odlepená. Cca 0,5m - 0.75m průměru. A teď tápu jaký postup zvolit.

- Nechat to být? Asi nejhorší možnost, ale říkám si, že se třeba na vytvrdlé stěrce o tloušťce 5mm rozloží těžiště při došlapu....

- Vytrhat uvolněná místa a následně je nějakým způsobem zalít do roviny s dlažbou a poté aplikovat stěrku....

- Vytrhat celou dlažbu a aplikovat stěrku....

Měl by prosím někdo nějaké řešení? Děkuji za rady a přeju hezkou neděli :-)

Předmět Autor Datum
Odpověděl jste si v podstatě sám, nechat být je nejhorší možnost. Když to křupe, tak je tam pohyb. A…
miran 28.03.2021 22:53
miran
Děkuji za odpověď. Pokud bych vytrhal uvolněné "koláče" dlažby, bylo by lepší je nejdřív stěrkou v p… nový
Hovko 29.03.2021 05:44
Hovko
Nepíšete, o jakou dlažbu se jedná, jestli o starý typ o tlousťce přes cca 2 cm nebo novější tenkou d… nový
leo 29.03.2021 09:04
leo
Dobrý den, děkuji za rady. Jedná se o klasickou dlažbu ze starých bytů. 10cm x 10cm a poskládané jak… nový
Hovko 29.03.2021 10:00
Hovko
Vlastní zkušenost se starou dlažbou 10x10cm lepenou na cement ve starém domě. Místa po vytrhané dlaž… nový
vitovec 29.03.2021 11:08
vitovec
Super, díky za reakci. nový
Hovko 29.03.2021 13:51
Hovko
V prípade, ak dlažba iba na poklep křupne, vydá dutý zvuk vs. ostatné, okolité kachlíky, ale spáry d… poslední
Nuda 29.03.2021 16:18
Nuda

Odpověděl jste si v podstatě sám, nechat být je nejhorší možnost. Když to křupe, tak je tam pohyb. A když je tam pohyb, tak se bude zvětšovat a jednou vás to dožene. Ta slabá stěrka to od pohybu nezachrání. Takže nějakým způsobem opravit.

Děkuji za odpověď. Pokud bych vytrhal uvolněné "koláče" dlažby, bylo by lepší je nejdřív stěrkou v první vrstvě dorovnat k dlažbě a v další vrstvě celou podlahu, nebo by šla stěrka udělat celá najednou? S tím, že se vytrhána místa slejou a zarovnají hned v první vrstvě, ale síla stěrky bude na pár místech jiná...? Děkuji za Váš čas...

Nepíšete, o jakou dlažbu se jedná, jestli o starý typ o tlousťce přes cca 2 cm nebo novější tenkou dlažbu. Pokud odstraníte dlažbu a bude tam nerovnost přes 1 cm, dorovnejte betonovým potěrem do roviny. Po zatvrdnutí pak vylejte celou místnost stěrkou. Na pytli se stěrkou máte vždy napsáno, pro jakou max.tlouštku lze použít. Běžně je to kolem 10mm, ale dělají se i jiné.
Rovněž nepíšete, co je cílem po vystěrkování, jestli položení lina nebo čeho. Pro položení nové dlažby by byl tento postup nevhodný.

Dobrý den, děkuji za rady. Jedná se o klasickou dlažbu ze starých bytů. 10cm x 10cm a poskládané jako šachovnice žlutá a hnědá. Úmyslem je pokládka vinylové role. Původně jsem zamýšlel vylít stěrku o tloušťce 5mm, nebo je to málo? Pokud by vytrhaná místa byla hluboká do 1cm, tak by šlo vše vylít najednou? Bojím se, aby vyrovnaná vytrhaná místa pod stěrkou časem zase nedělala neplechu, aby se taky neuvolnila....

Vlastní zkušenost se starou dlažbou 10x10cm lepenou na cement ve starém domě. Místa po vytrhané dlažbě, která správně a kvalitně opravíte budou držet pod novým krytím. Ano, může se ale stát, že po přelití dlažby stěrkou se původní dlažba odlepí od podkladu na jiném místě, když už se odlepila jinde. Ponechanou dlažbu před překrytím důkladně prověřte, zda pevně drží. Důrazným poklepem se nesprávně přilepená a nedržící dlaždice prověří.

V prípade, ak dlažba iba na poklep křupne, vydá dutý zvuk vs. ostatné, okolité kachlíky, ale spáry držia, obklad sa nevikle, nevypadáva, nie je prasknutý, smelo zalej nejakou vhodnou samonivelačnou hmotou cugrunt dlažbu.

Ahhézne sily plastifikovanej stierky sú dostatočne silné na to, aby sa individuálny, dute ozývajúci sa obklad, niekedy dokázal uvoľniť.

Ak si budeš pamätať po vytvrdnutí stierky konkrétne miesto obkladu, bude beztak po poklepe stále znieť inkriminované miesto dute pod stierkou a obkladom.

Ideálne je plochým nástavcom určený do pneumatického kladiva komplet strhnúť dlažbu, dodatočne osekať plochým nástavcom cementové výčnelky spárovania, vysať prach a zaliať podkladový betón samonivelačnou hmotou.

S týmto plochým sekáčom ide robota ako malina:

https://lnk.sk/txmq

ak si budeš nástroj s kladivom požičiavať.

Aspoň nemusíš hobľovať spodok dvercí, aby sa neškreli o zvýšenú podlahu prípadne o inú, dodatočne navýšenú krytinu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru