Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Umístění svěráku na ponku

Zdravím,
kde máte na ponku umístěn svěrák? A jaké jsou výhody toho či onoho umístění?
Kontext: V dílně mám ponk, je to poctivá konstrukce z lešenových trubek a úhelníků. Deska je z masivních fošen, rozměr cca 210x55. Svěrák (myslím, že to je York 150) je na pravém předním rohu a je natočen šikmo přes roh, což je fajn, protože kolem mám dost místa a k obrobku se dá dobře dostat.
Problém je, že ten stůl je nestabilní (nohy nejsou v rozích, ale cca 30cm od stran dovnitř). Donedávna to nevadilo, protože na levé straně stolu byla velká těžká bruska, která vyvažovala tíhu svěráku. Tu brusku jsem ale dal pryč, takže když teď dělám něco ve svěráku a pořádně za to vemu, tak levý zadní roh stolu začne nadskakovat, musim si na to dávat bacha a je to prostě nepříjemný.
A teď babo raď:-). Můžu to vyřešit tak, že dám do rohu šikmo proti svěráku závaží (odhadem asi tak 15kilo), třeba kus železa nebo betonu. Nebo můžu přendat svěrák někam na přední stranu stolu, ideálně aspoň těch 30cm od strany, aby rázy šly mezi nohy stolu. No, a nebo nějak jinak.
Tak poraďte, jak to máte vy.
Díky a zdravím!

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Mám to tak, že na spodní polici ponku (pod pracovní deskou) mám spoustu těžkých předmětů (kovadlinku… nový
leo 15.03.2021 15:19
leo
S tím zatížením souhlasím, taky mám spodní polici. Ale upevnit svěrák doiprostřed ponku se mi zdá ne… nový
host 15.03.2021 15:25
host
Taky bych ho umístil do první třetiny, nebo čtvrtiny délky stolu. Otec má na ponku svěráky dva malej… nový
Prasak 15.03.2021 17:48
Prasak
Zdravím svěrák co mě učily vždy nad nohou aby při tlučení nýtování nepružil , jinak stúl má být buť… nový
Peru 15.03.2021 18:20
Peru
Nohy by měly být na rohu. Svěrák na jednom či druhém kraji (záleží kde máš stěnu, okno, zda seš levá… nový
nerady 15.03.2021 19:02
nerady
Já mám svěrák klasicky u přední strany stolu, někde u kraje, daný tak aby zadní čelist přesahovala h… poslední
umfa 15.03.2021 19:27
umfa

Mám to tak, že na spodní polici ponku (pod pracovní deskou) mám spoustu těžkých předmětů (kovadlinku, náhradní brusné kotouče, vrtačky a úhlové brusky atd atd., takže s tou hmotou těžko něco pohne. Svěrák urostřed delší strany ponku.

Zdravím svěrák co mě učily vždy nad nohou aby při tlučení nýtování nepružil , jinak stúl má být buť ukotven do podlahy , nebo dostatečně zatížen já pod stolem taky z lešenovek a vinglů a pod ním dvě bedny pozinkované od vajíček plné odřezků a ani se nehne

Nohy by měly být na rohu. Svěrák na jednom či druhém kraji (záleží kde máš stěnu, okno, zda seš levák či pravák, zda v něm řežeš materiál a co děláš nejčastěji). V rohu pod svěrákem kovová plotna 5-10 mm silná a přivařená k rámu ponku. Jak tady píše Peru svěrák tak jak vypadá je odvozen od patentního Kohlerova svěráku kde byl nálitek pro opření kulatiny na nýtování. Jinak pro odstranění tvého problému navrhuji přidat nohu do rohu.

Já mám svěrák klasicky u přední strany stolu, někde u kraje, daný tak aby zadní čelist přesahovala hranu stolu. Zatím mi nikdy nechybělo, že není přes roh. Pak mám na ponku ještě přidělaný přesný strojní svěrák s hladkými čelistmi na chytání věcí které se nesmí otlačit od těch zubatých čelistí na Yorku. A ještě tam mám natáčecí zlatnický svěrák, ten zase na různé začišťování hran ruční rychloběžnou bruskou. A ještě malý brusičský svěráček, do něj chytám věci při pájení. Čímž chci říct, že ponk má být plný všemožných svěráků a pak tenhle problém nenastane :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru