Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Bude možné takovéto stálé dobíjení LiIon?

Rovněž dík za reakci a úvahu.
Tak to je právě to, co jsem ještě nikde nezjistil. Moduly v NB a mobilech, to takhle mají, že i za provozu a při částečném poklesu napětí baterie, pokud jsou připojeny na síť, začne síťový zdroj dobíjet aku. Ale nejde u nich většinou o rychlou a radikální změnu zatížení.
Tyhle balancéry jsou ale možná konstruovány jinak, neboť jsou určeny pro spotřebiče na akumulátor, kdy se baterie spotřebiče nabije a po nabití (i třeba neúplném) se spotřebič spustí a baterie jej pohání (ruční el. nářadí, vysavače, elektrokola a podobně). A po vybití baterie na minimální hodnotu napětí balancér baterii odpojí a spotřebič se vypne, aby nedošlo ke zničení Lionky podbitím.
Pak se opět provede buďto úplné nabití na max.hodnotu napětí článků (4,2V), nebo částečné a spotřebič se může opět zapnout. Takže fungují vlastně ve dvou samostatných režimech, buďto nabíjení packu, nebo vybíjení a napájení spotřebiče.
Ale nikdy se nepoužívají vlastně v režimu stálého připojení na zdroj napájení a nabíjení i během provozu.
A zatím nikde jsem nezjistil a ani nemám zkušenosti, zda toto umožňují.
Jinak ten balancér má ještě funkci takovou, že při nabíjení (a možná i při vybíjení, což si nejsem jistý) kontroluje napětí jednotlivých článků, pokud je potřeba napětí vyšší než 4,2 , tedy zapojených do série, aby se tyto sériově zapojené články nabíjely všechny rovnoměrně.
Což je právě rozdíl mezi jinými akumulátory staršího typu (PbS, NiCd, NiMh), které toto nepotřebují a jejichž články jsou trvale připojeny i sériově, bez tohoto nutného mezičlenu. Toť je vše, co jsem zatím zjistil.
No a jak to rozvádíš dál, tak je v tom zase ten problém, že pokud je napojeno zařízení-spotřebič na přívodu toho balancéru připojeného na stejný síťový zdroj, stále bude zřejmě zatěžovat síťový zdroj, jenž má napětí na maximální napěťové hranici té baterie a pouze v případě "potřeby" (zapnutí motoru) by měla doplnit jeho nedostatečný výkon (proud) ta baterie.
Ovšem zde je ten, pro mne nejasný vztah, jak se bude baterie i síťový zdroj chovat, zda ta baterie (balancér), bez jakéhokoliv problému okamžitě automaticky, i v případě momentálního dobíjení, přepne na provoz a doplní potřebný "proudový náraz" při rozběhu motoru.
Asi to bude nutné vyzkoušet, nebo pak opravdu použít spíše ten PbS akumulátor, jenž to bez problémů zajistí. Takže nezbude zřejmě nic jiného, než "zalaborovat".:-|

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny