Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Led žárovka a klasická žárovka v jenom lustru zároveň

Ahoj,
v obýváku mám lustr na 8 žárovek "svíčky" (malý závit). Doteď jsem tam měl halogenové 18w, teď jedna praskla a už jsem je nemohl nikde sehnat (že se tyhle halogenové už nedělají nebo co). Koupil jsem LED od Osramu, takovou tu "retro" co svítí téměř stejně jako normální žárovka.
A dotaz mám takový - je možné v lustru mít zároveň halogenové žárovky 18w a led žárovky 2,5w? Nevadí to něčemu (lustru, nebo té led žárovce, že se ohřívá od těch ostatních atd..)Nechal bych tam ty halogeny dokud nepopraskaj, je mi líto to vyhodit když fungujou a navíc ty ledky mám zatím stejně jen dvě, víc jich tu v krámě teď neměli :-D

Díky!

Předmět Autor Datum
Elektricky by to vadit nemělo a předpokládám, že ty žárovky nejsou nahečmané tak blízko k sobě, že b… nový
Moas 23.02.2021 05:44
Moas
Vintage sú zaliate v skle, teplo im nevadí. Akurát 2,5W je velice málo osvitu aj pri osemramennom lu… nový
Nuda 23.02.2021 06:40
Nuda
S temi 8x 9W ledkami mu to bude svitit vic jak 2x nez pred tim. Aby toho svetla pak nebylo moc... nový
Jan Fiala 23.02.2021 08:21
Jan Fiala
Záleží od plochy cimry v m2, svetlosti stropov s farebným odtieňom stropu. Mám v jedálni šesťramenn… nový
Nuda 23.02.2021 09:48
Nuda
Ja to srovnaval s puvodnim osazenim, ktete pouziva. S tvym navrhem mu to bude svitit vic jak 2x toli… nový
Jan Fiala 23.02.2021 11:14
Jan Fiala
Jasne, porad mu zbytecne vymenit vsechny zarovky. A vis, ze vymenou lustru za led panel by to svitil… nový
re4zon 23.02.2021 13:50
re4zon
Halogenky jsou zbytečné "topidlo". Výhledově bych sehnal svíčkové LED 4-5 W, teplé bílé 3000 K. Cena… nový
George63 23.02.2021 16:42
George63
Díky za odpovědi :-) Tak to zatím nechám tak a až další halogenky odejdou tak to doplním. Právě mi p… poslední
afroman 23.02.2021 18:12
afroman

Záleží od plochy cimry v m2, svetlosti stropov s farebným odtieňom stropu.

Mám v jedálni šesťramenný luster z metalu, pozváraný xindel z tenkých drátov, tmavý nástrek "ancient" so sviečkami LED E14 vertikálne smerom do stropu s miskami pod závitmi. http://ix.sk/rrmcC

Strop mám vyložený smrek, tatranský profil, morený jedľová zeleň, ale osvit 6x9W E14 LED je tak-tak na hrane, hlavne ak sa pod stolom vysáva nadrolený binec "z okrúhleho kobrca" v tom prípade je večer trt na koberci vidieť. Ale do huby si v jedálni nakladať "svajó lečó" príborom ešte vidím.

Jasne, porad mu zbytecne vymenit vsechny zarovky. A vis, ze vymenou lustru za led panel by to svitilo jeste lip? Nebo by si tam mohl nabastlit nekolik reflektoru. Nikdo se na to neptal, hlavne ze tu muzes zase psat eseje. A hnusne zelenym stropem bych se moc nechlubil.

Halogenky jsou zbytečné "topidlo". Výhledově bych sehnal svíčkové LED 4-5 W, teplé bílé 3000 K. Cena bývá kolem 50 Kč. Spotřeba oproti halogenkám zhruba třetinová, světelný výkon opět zhruba stejný jako nyní. Trvanlivost (pokud nejde o nějaký šmejd) podstatně delší. Ty co doporučuje Nuda se mi zdají nějak moc "výkonné" na jejich velikost. Mohlo by jít právě o případné předimenzování systému a tím kratší trvanlivost, což se mnohdy u LED žárovek stává.
Jinak kombinace různých je libovolná, nemá to na nic vliv. Ovšem pokud nevadí esteticky různé svítivosti jednotlivých zdrojů.

Díky za odpovědi :-) Tak to zatím nechám tak a až další halogenky odejdou tak to doplním. Právě mi přijde že tahle osram svítí téměř stejný světlem jak ty halogenky, což se mi líbí. A těch 2,5w by údajně mělo svítit jako 25w klasická žárovka, takže to by mělo stačit (pokud to reálně nesvítí míň). Nemám rád zase moc velkou záři :-D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru