Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Detekcia infrazvuku

Ahojte, hľadám elektrikára, ktorý by bol ochotný v mene vedy :) poslať nejakú schému pásmovej priepuste / frekvenčného filtra v rozsahu od 1Hz až po alebo nad rozsah počuteľného zvuku.

Taktiež nejakého zosilňovača v tom istom frekvenčnom rozsahu.

Dielničku na výrobu dosky plošného spoja mám, takže by som potreboval len nejaké typy, rady a skúsenosti, kedže som akosi nikde nevedel nájsť schému nizkofrekvenčného zosilňovača a filtra/pasmovej priepuste.

Myslíte, že je potrebné kupovať tie drahé infrazvukové mikrofóny? 712-47ac
alebo by sa dalo urobiť meranie infrazvuku aj s nejakým lacnejším tlakovým snímačom?

Osciloskop mi už cestuje z číny.

Riesi sa to aj na tomto fore viewtopic.php
Pre viac info ohladne potreby tejto elektro schemy sa v pripade zaujmu da trosku viac docitat tu viewtopic.php

Vizia je taka, ze sa pocas generovania infrazvuku sa vyladi/naladi pasmovapriepust, zosilni sa a na osciloskope bude viditelne dokazatelna.

Ďakujem veľmi pekne za akékoľvek informácie

Předmět Autor Datum
zesilovač 1hz-20khz není problém (třeba rychlý operák). zásadním problémem je mikrofon, který by měl…
lední brtník 04.02.2021 00:14
lední brtník
Obavam se, ze to kriticky je ten mikrofon. Z nejakou pasmovou propusti ani zesilovacem bych se vube…
bahno 04.02.2021 08:19
bahno
U zvukovky bude právě problém, že tam je filtr přesně opačný, teda měl by být. Jinak AD převodník je…
ml1 04.02.2021 14:40
ml1
Co použít jako snímač piezo přenosku do gramofonu? Dolní propust bych zařadil v každém případě, už k…
Prim 05.02.2021 07:53
Prim
To sice jo, ale uz bych to resil digitalne. Ta zvukovka, co jsem postoval, ma 24bit, z nichz 18 nesu… poslední
bahno 05.02.2021 08:45
bahno
Jako mikrofon bych použil klasický basový reproduktor v uzavřené skříni. Z cívky poleze rovnou měřit…
umfa 04.02.2021 08:47
umfa
Co neco takovehohle na odposlouchavani netopyru? :-D https://www.micro-examples.com//public/microex-…
gilhad 04.02.2021 14:25
gilhad
když on to chce na infra a ne ultra...
jirka44 04.02.2021 15:20
jirka44
ops, prekouknul jsem se :-(
gilhad 04.02.2021 16:45
gilhad
261957165496
jirka44 04.02.2021 15:25
jirka44

zesilovač 1hz-20khz není problém (třeba rychlý operák).
zásadním problémem je mikrofon, který by měl něco takového přenést.
co mi dává smysl za normální peníze: nalezení více "mikrofonů" pro dolní pásmo (nejsem zvukař, nemám představu s čím jde něco takového přenášet) s jejich pásmovými zesilovači pro vyrovnání citlivosti. elektronika celkem nic nestojí.

a protože audio není můj obor, přestanu do toho krafat.

Obavam se, ze to kriticky je ten mikrofon.

Z nejakou pasmovou propusti ani zesilovacem bych se vubec necrcal. Koupil bych nejakou levnou externi zvukovou kartu do USB(soukromy tip na ne nejlevnejsi, ale s velmi dobrym pomerem cena/vykon je axagon ADA-17), tu bych rozloupnul a zvetsil vstupni kondiky na co se tam vejde. A zbytek proste resil digitalne, nejakym programem typu spektran ci podobne. Proste ZaVeS.

U zvukovky bude právě problém, že tam je filtr přesně opačný, teda měl by být. Jinak AD převodník je stejnosměrný. Alternativou by bylo pořídit AD převodník, dají se koupit takové, které se připojí na USB a chovají se jako zvukovka (je k nim nutné dodat pár součástek, přičemž pro tento účel by se vstupní kondenzátory vynechaly); nemám to vyzkoušené, jen si to pamatuju, když jsem v TME hledal nějaký AD pro mé použití, byly na výběr i takové a to i v té nejnižší cenové kategorii.
Další bych také řešil digitálním zpracováním v sw (DSP tj. Digital Signal Processing). Dalo by se to vyřešit nějakou modulací, která by se potom sw odfiltrovala (když tak jenom plácnu 1kHz a 1Hz, výsledkem by byly součty a rozdíly, tj. 1, 999, 1001 atd. když se použije softwareový LPF (Low-Pass Filter) nastavený na řekněme 20 Hz, v pohodě propustí jen to co je pod) nebo analyzovala (FFT (Fast Fourier Transformation)). No to se mi to mluví, když takové věci nemusím programovat, mám na to Matlab (kromě jedné licence, kde na to nebyly peníze i s toolboxem pro signal processing, nevím nakolik je na toto potřeba, tohle je snad i v základu) a práci svých předchůdců (kolega který už nežije v tomto udělal značný kus práce, takže se nemusím hrabat přímo ve funkcích programu). Je to sice všechno orientované na ruchy v síti (vyšší harmonické a subharmonické, THD...vše realtivně k 50Hz), ale na takový účel by se to dalo přizpůsobit.

Taky se obávám spíš toho snímače. Tím že indukované napětí závisí na rychlosti změny (kmitání) jakékoliv snímače založené na indukovaném napětí budou nepoužitelné (signál nízkých kmitočtů bude mít příliš malé hodnoty). Takže bude potřeba systém, který takovou závislost nemá, což by mohl být kondenzátorový mikrofon (ale ten asi taky zase bude mít v sobě něco, co omezuje přenos podzvukových kmitočtů). Prostě hlavní práce bude se snímačem a tady se může (musí) kutil vyřádit. A asi by to chtělo i nějaký definovaný zdroj infrazvuku, protože si neumim představit, jak by se to testovalo, že by se čekalo, jestli se někde nějaký infrazvuk sám neobjeví, to by potom bylo srovnatelné s honem na duchy.

Dolnopropustný filtr (LPF) bych použil jedině, pokud by vyšší kmitočty překážely už před digitalizací.

To sice jo, ale uz bych to resil digitalne. Ta zvukovka, co jsem postoval, ma 24bit, z nichz 18 nesumi, to je 18*6 = 108dB dynamiky. To by mohlo stacit,
Piezo, no nevim, mozna ze by uz pomalu bylo rozumnejsi nejaky tlakovy cidlo. Ale jenom takovej napad do diskuze, ne ze bych si za tim nejak vyrazne stal.

Jako mikrofon bych použil klasický basový reproduktor v uzavřené skříni. Z cívky poleze rovnou měřitelný signál, jestli má osciloskop vestavěný spektrák tak není co dál řešit. Ale infrazvuk by měl zachytit každý kondenzátorový mikrofon (tlakový, s kulovou charakteristikou).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru