Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Prerabka kontajnera na domcek

Zdravim,

Uvazujem nad prerabkou 2ks lodnych kontajnerov o dlzke 6m na malicky obyvatelny domcek do L-ka. Viem, ze by drevostavba, alebo stavba z YTONGu najskor vysla lacnejsie, ale potrebujem, aby sa domcek dal v buducnosti rozumne rozobrat a preniest. Rozobrat znamena len oddelit 2 moduly od seba a nalozit na auto, nic viac. Preto prosim naozaj nemusite zdoraznovat ze je to zlozite a pravdepodobne drahsie, viem.

Hladal som na nete nejake zdroje, ako to rozumne zateplit. Urcite principy, ktore je nutne dodrzat pri zateplovani standardnych domov poznam z dostupnej literatury, ale priamo vyuceny stavbar nie som, skor len zvedavy amater.

Preto ma zaujima, ci nepoznate nejaky navod, postup, vypocet, priklad, proste nieco, od coho by som sa odrazil. Problematika tepelnych mostov je zlozita vec aj pri klasickej stavbe, a teda pri stavbe, ktora je primarne ocelova, to bude platit dvojnasobne.

Zatial som uvazoval o zatepleni len z vonkajsej strany, koli obmedzenemu vnutornemu priesotru. Viem, ze mi tu neporadite aku dat hrubku, to sa ale da vypocitat, urcite aspon 15, skor 20cm, mozno viac, neviem, to som teraz strelil od brucha. Skor nez samotna hrubka, ma ale zaujimaju detaily, napriklad ako kotvit PS na stenu bez tepelenho mosta (nejake specialne skrutky), ako naprikald osadit mreze na okna bez mosta a celkovo aku zvolit skladbu strechy, krytinu. Strechu tiez nechcem zateplovat zvnutra, cize najskor bude potrebne spravit na to nejaku sedlovu strechu z hranolov a medzikrokvovou izolaciou, neviem.

Otazka teda este raz, viete ma nasmerovat na nejake hotove realizacie, projekty, teoriu ? Pokial mozno v cestine/slovencine.
Alebo ma tu niekto priamo skusenosti s realizaciou ?

Nejde o to, zeby som to chcel cele spravit sam na kolene, skor o to, aby som mal urcite poznatky a ak to dam spravit napriklad firme, vedel by som ich do urcitej miery kontrolovat. Nechcem podcenovat, ale firmy su vselijake. Predsa len, bezna stavebna firma s tymto skusenosti nema...

Dakujem,

Mato

Předmět Autor Datum
nebude to dychat, bude tam vlhko. nový
jimbim 15.01.2021 17:52
jimbim
Hej, to ma napadlo, ako to ale potom riesia pri prestavbach ? Neverim, ze vsetci ti ludia co byvaju… nový
Matfej 15.01.2021 17:54
Matfej
Nutná je obojstranná izolácia škrupiny metalu kastne kvôli eliminovaniu kondezu vodných pár na kove… nový
Nuda 15.01.2021 18:02
Nuda
A co takhle použít chladírenský kontejner. nový
Honza60 15.01.2021 19:10
Honza60
Jen takova uvaha - pokud to budes casem chtit stehovat jako kontejnery, tak potrebujes zachovat pris… nový
gilhad 16.01.2021 06:10
gilhad
Mnoho týpků diskutuje stylem: "Já o tom sice nic nevím, ale chci k tomu utrousit své." Tak já se k n… nový
Yarda 16.01.2021 09:29
Yarda
https://www.zrup.cz/eshop-kontejnery?utm_source=seznam&utm_medium=cpc&utm_campaign=(PI)+Zrup.cz&utm_… nový
nerady 16.01.2021 11:23
nerady
Hele ja v kontajnerovym dome bydlim... Ne, neni to dobrej napad v podmikach CR/SR. Tedy ta prestavba… poslední
bahno 16.01.2021 11:47
bahno

Nutná je obojstranná izolácia škrupiny metalu kastne kvôli eliminovaniu kondezu vodných pár na kove s prechodovým teplom in/out. Navyše to chce nacapiť ako bonus reflexnú fóliu na vnútornú iozláciu. (2x Al fólia oddelená napríklad medzi sebou baliacim papierom nalepená Duvilaxom na 5cm polystyréne.

Takto vrstvený materiál stačí do interiéru max.50mm hrúbky po celom obvode. No a z exteriéru s odretými ušami, detto 5cm.

V prípade smerových infra žiaričov situované v parabole do 600W sa dá prežiť v takomto prostredí, ako pri posední pri domácom kozube s plápolajúcim drevom.

Jen takova uvaha - pokud to budes casem chtit stehovat jako kontejnery, tak potrebujes zachovat pristup k uchytnym bodum a "podvozkou", jinak ho pak budes vysekavat pro ten prevoz a samotny prevoz ti izolaci spodku nejspis dojebe, stejne jako izolace vnejsku bude pri jizde bude vystavena pekne vychrici (rychlost vozu a vzdusne viry okolo, narazy vetru po okolnich a hlavne protijedoucich aut) a podle toho cim to povezes, tak i vnejsim upinacim systemum na tom vozu.

Takze bud tohle vsechno predem nejak vymyslet (a stejne mit problemy s prepravou znacne nestandardniho kontejneru, vedle ktereho druhy nepostavis zepredu, zezadu, z boku, zdola ani shora) nebo pocitat s tim, ze vnejsek proste obetujes a pred prepravou orves sam ("zajisteni nakladu protoi uvonovani se kominu, oken, zatep[leni atd za jizdy) a nebo to naopak nechat tak, jako obycejny normalizovany a bezproblemovy kontejner a zateplovat ciste zevnitr (za cenu objemu, pripadne toho, ze misto dvou pouzijes tri) a to tak, aby se to ani pri prevozu nehlo, kdyz ridic vlitne do zatacky, nebo hamptne na brzdu, nebo tim jerab buchne.

Takze to zavisi na tom, jak casto, ci kdy nejdriv, s tim hodlas cestovat a tedy jakou cenu za "mobilitu" jsi ochoten zaplatit.

Rozdil je, pokud s tim chces cestovat casto, tak je ideal nechat vnejsek cisty za kazdou cenu.

Pokud jen jednou, ale brzo (pomalu ti konci najem, ale kupujes vlastni pozemek "navzdy" ), tak udelat vnejsek tak, aby se dal snadno demontovat a improvizovane prevezt a namontat zpet bez prilisneho opruzu a ztrat.

Pokud to chces jen "co kdyby jednou", tak se asi snaz smiris s kompletnim obetovanim obalu a tim, ze "kdyby treba jednou", tak holt ten vnejsek budes delat komplet znova, protoze stejne uz bude mit cas na nejakou poradnou genralku.

(Eventualne se na samotne kontejnery vykaslat uplne a jen navrhnout klasickou stavbu tak, aby sla rozebrat na dily, ktere se do kontejneru s rezervou vejdou a nikoli, ze budou o kus precuhovat - ostatne kdysi se nektere domy stavely tak, ze na misto dorazila z fabriky predem vyrobena skladacka a delnici to vice-mene jen podle cisel poskladali a nakonec dali povrchovku https://en.wikipedia.org/wiki/Kit_house )

Tohle bys mel mit rozmysleno asi jako zcela prvni zalezitost a teprve od toho odvijet dalsi uvahy.

Hele ja v kontajnerovym dome bydlim...
Ne, neni to dobrej napad v podmikach CR/SR. Tedy ta prestavba, kontajnerovy bydleni proc ne. Ten problem si pojmenoval sam - ten kontajner je malej, zevnitr zateplovat nemuzes a zvenku je to blby.
Pokud chces barak z kontajneru, byt ne tech namornich, nasmeruju te na firmu cubespace.eu, ktera se s tim zabyva uz nejakejch 15 let. Zrup pribram meli jako vyrobce, no nakonec se s nima jako vyrobcem rozloucili a vyrabej si to sami - precijenom delaji lepsi veci nez bunky pro stavebni delniky a je to pak na tom videt.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru