Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pokud ti to jenom kape tak urychleně demontuj kryt vypusť vodu a vyměň vypouštěcí šroub.Předejdeš že… nový
kap.dabac 15.01.2021 19:08
kap.dabac
Zitra dojde udrzbar to vydrzi snad, a ta eliz je kvalitna? Pripadne akou znacku jeste nový
Melouch23 15.01.2021 19:27
Melouch23
Dražice, je to echt "kovářská práce zlatých českých ručiek". Dá sa čistiť, má spodné veko s tesnení… nový
Nuda 15.01.2021 19:40
Nuda
čeče na co ty fusrt frfleš? Nenapíšeš jedinou nekontroverzní radu....to je hrozná povaha, nový
paul 16.01.2021 14:32
paul
Já mám tatramat ELOV 121 mám ho už cca 15 let a kupodivu kromě toho šroubu bez problémů.Ani když to… nový
kap.dabac 16.01.2021 10:38
kap.dabac
Ten spodní plechový kryt musíte odšroubovat a zjistit, odkud to přesně kape. Pokud bojler teče spíše… nový
lukaszamita 21.01.2021 22:26
lukaszamita
...Kdybyste nechtěl převrtávat ty konzole, tak na Slovensku je myslím na bazoši.cz ten samý, co máte… poslední
Yarda 24.01.2021 11:52
Yarda
Já mám bojler tohohle typu už víc jak 25 let. I při velmi tvrdé vodě zatím nádoba drží. Ale pokud je… nový
Zerozero 22.01.2021 12:33
Zerozero

Pokud ti to jenom kape tak urychleně demontuj kryt vypusť vodu a vyměň vypouštěcí šroub.Předejdeš že ti vystřel z bojleru a vytopí tě.Bude to uhnilé a už tam je jenom zlomek závitu na kterém to drží.Použiješ staré těsnění ze šroubu a dáš nový M10.Ale neotálej.Mě to vystřelilo .Šroub byl totálně sežraný.

Dražice, je to echt "kovářská práce zlatých českých ručiek".

Dá sa čistiť, má spodné veko s tesnením na gume s výenou anódovej tyče a ohrevného telesa.

Lenže cena je neúmerná, preto sa oplatí vymeniť komplet vec za novú, zahodiť na smetisko a nešpekulovať.

Ak nesedia rozmerovo prípoje, výška, šírka, inštalatér ti nadpojí šróbenia s fitigami na rozvody z antikoro vlnovca. Nájdi si na nete vlnovcové, antikoro potrubie.

Beztak budeš nútený navŕtať dva nové úchytné šrouby do muriva na závesné hmoždinky, kvôli odlišným roztečiam a rozmerom (v.š.) navareného držiaka na samotnom telese boilera v prípade nového boilera.

Ten spodní plechový kryt musíte odšroubovat a zjistit, odkud to přesně kape. Pokud bojler teče spíše ze strany nebo po šroubech příruby, bude špatná už samotná nádoba a bojler budete muset vyměnit celý.Proreznout může i v dolní části (pod vrstvou bahna to prorezne). Pak může kapat taky kolem topného tělesa, to se děje většinou při ohřevu, když tam jde proud. Pod tělesem je těsnění, to pak při vyšších teplotách "hoří" a moc netěsní. Opravit se dá, ale je třeba bojler vypustit, odšroubovat spodní přírubu a vyměnit buď celé těleso, a nebo se dá vyměnit jen to spodní těsnění toho tělesa, dá se měnit i samostatně, ale po letech bych klidně vyměnil těleso celé, případně jej alespoň v octu očistil od vodního kamene. Pokud bojler kape jakoby ze středu té příruby, tak je tam ochranná anoda, která se spotřebovala a prokapává. U novějších typů se dá ta anoda měnit samostatně, musí se opět odšroubovat příruba a dá se vyměnit samostatně, tyto staré typy měly anodu zatavenou do té příruby, takže jedině koupit novou přírubu a vyměnit jak přírubu, tak i anodu. Poslední možnost je ta, že je špatná i samotná příruba a tou to kape, stát se to může, někdy to proreziví u těch jímek na termostaty a tudy to kape. Nová příruba se dá sehnat, a to i na Slovensku. Je třeba vyměnit i těsnění té příruby. Ceny dílů nejsou moc velké, v tom by neměl být problém. Nové topné těleso asi 300 Kč, těsnění příruby nebo těsnění tělesa samostatně asi 50 Kč, příruba nová asi 900 Kč, nová anoda asi 200 Kč. Nejdražší bude ta práce. Opravu si ale budete muset udělat sám, firmy se do toho moc nehrnou, je to špinavá práce a bojler rovnou vyčistit od bláta, ale zvládnete to za jedno odpoledne. Oprava se většinou vyplatí, podle obrázku to bude starý Tatramat tak z roku 1992, tak byl ještě silný plech nádoby, takže ještě vydrží. Nové Tatramaty mají již slabý plech, což je vidět i na hmostnosti (ten na obrázku bude mít asi 43 kg, teď nově vyrábějící má už kolem 30 kg a verze Trend jen 24 kg - je to "papírák"). Dražice také žádná sláva nejsou, taky dnes proreziví za šest let, i u nich šla hmotnost dolů a dávají slabý plech, ale mají alespoň výhodu, že těleso se dá měnit samostatně. Kdybyste nechtěl převrtávat ty konzole, tak na Slovensku je myslím na bazoši.cz ten samý, co máte vy, nepoužitý, uloženka z devadesátých let, takže stačí jen přehodit za stejný typ, ale už na něj není samozřejmě záruka. Výhodou by bylo, že je tam masivnější plech, tak by snad měla být jistota, že bude dalších 20 let klid.

...Kdybyste nechtěl převrtávat ty konzole, tak na Slovensku je myslím na bazoši.cz ten samý, co máte vy, nepoužitý, uloženka z devadesátých let, takže stačí jen přehodit za stejný typ...

Já mám bojler z Dražic, už druhý. Když jsem musel koupit ten co tam teď mám, chtěl jsem stejný typ a stejný obsah, abych mohl použít úchyty co jsem tam měl. Ale stejně jsem je musel měnit, už to bylo jiné.

Já mám bojler tohohle typu už víc jak 25 let. I při velmi tvrdé vodě zatím nádoba drží.
Ale pokud je to stejné provedení, je tam těleso s uchycením jedním šroubem a s oválným těsněním, podobně
jako v pračce. Těsnění zpuchří a začne to téct okolo vývodů. Měnil jsem to dvakrát tak že jsem sehnal orig. těsnění, ale po čase to začalo znovu. Potom jsem vyrobil těsnění ze silikonové pryže a od té doby je klid hodně let.
Není třeba vyrábět oválné celé těsnění, stačí navléknout kroužky vhodné velikosti na dva vývody a středový šroub.
Tloušťka tak, aby se těsnění při dotažení dostatečně stlačilo.
Jako materiál lze použít silikonové těsnění do klasických vřetenových kohoutků, průměru asi 12mm. Doprostřed vyseknout díru podle vývodů, o trochu menší. (vývody asi 7mm, šroub 5mm).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru