Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Lze opravit lamelu komutátoru?

Kdysi bylo normální, že se v servisu opravovaly a převíjely kotvičky drobných spotřebičů, jako vrtačky, brusky, vysavače mixéry a podobně. Nějaký čas jsem to i dělal. Dnes se to nevyplatí, zejména u levných výrobků.
I když to umím, asi bych se do toho nepouštěl. Zajedno asi nebude jednoduché sehnat stejný komutátor nový a výměna je dost pracná. Celá kotvička je zalitá epoxidovým lakem, který je navíc dost tepelně odolný.
Dříve byly vodiče do lamel pájeny a daly se vyletovat. Dnes jsou zalisované a uvolnit nejdou. Při odříznutí u komutátoru jsou pak krátké. Komutátor je nalisován na hřídeli a za ním lakem pevně slepené vinutí.
Sundat komutátor bez poškození vinutí je náročné a jen za tepla, které hraničí s tepelným poškozením.
Ale jinak se komutátory běžně opravují, zejména pro opotřebení provozem. Kotva se přesně upne do soustruhu, osoustruží a pak se proškrabou lamely. Nakonec se doleští smirkem, u malých motorků jsme to dělali za chodu.
Otázkou je, pokud je lamela vystouplá, tak proč, normálně dost drží zalité v plastu. Stává se to i tím, že z nějakého důvodu víc jiskří a tím se ohřeje tak, až hmota povolí. Pokud je tak lamela uvolněná, opravit nelze.
Pokud je vystouplá jen málo a pevně drží, dalo by se to zkusit. Je li možnost soustruhu, tak klasicky přesoustružit.
Pokud přesoustružení není možné, je ještě možnost při šikovnosti použít postupy, nad kterými fachmani lomí rukama a říkají něco o prasatech. :-D
Vystouplá lamela se nahrubo vyrovná s okolím třeba pilníkem, ale spíš se nechá ještě maličko vystupovat.
Potom se za plechy rotor chytí do svěráku a místo přebrousí páskem smirku, tahaným za konce sem tam.
Potom se motorek smontuje.
Při dalším postupu hrozí nebezpečí úrazu :!::!::!:
Je potřeba, aby byl komutátor alespoň částečně přístupný. Pásek smirku asi 5 mm široký přehneme přes dřevěnou tyčku, asi stejně širokou. Tím za běhu motorku "soustružíme" komutátor do solidního výsledku. Je dobré si smirek o něco opřít třeba držák uhlíku, aby se zpřesnilo držení. Pokud se to udělá dobře, je výsledek často srovnatelný s přesoustružením.
Ale varování. Hrozí přitom možnost mechanického a elektrického úrazu !! :!: :beer:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny