Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nabíječka autobaterie

Dobrý den, mám tuto autobaterii https://www.santec-electronic.cz/Autobaterie-Brit-Skyway-12V-52Ah-480A-prava-d3813.htm /mám ji asi dva roky, nevím jestli je to "gelová"?/, teď už nenastartuju a mám doma tuto nabíječku https://aukro.cz/nabijecka-autobaterii-absaar-made-in-germany-6950329691 Mohu tu nabíječku použít, nebo je potřeba nějaká novější /nerad bych tu baterii zničil/. Děkuju za odpovědi.

Předmět Autor Datum
V prvom rade skontroluj, alebo nechaj skontrolovať nabíjací systém v aute. Ak funguje dobre, tak vym…
ok 13.12.2020 17:52
ok
podla popisu nie je gelova-ak nema ešte 2 roky tak je v zaruke.
jimbim 13.12.2020 18:49
jimbim
Pokud máš aku.vybitou tak jak ti klesne napětí na článek pod dva volty tak začíná nevratný ve většin…
kap.dabac 13.12.2020 19:12
kap.dabac
Tu stejnou nabíječku mám doma, a klidně ji mužeš použít k nabití té aku do auta. Tak sorry měl jsem… poslední
jezekhifi 13.12.2020 19:45
jezekhifi

V prvom rade skontroluj, alebo nechaj skontrolovať nabíjací systém v aute. Ak funguje dobre, tak vymeň bez rozmýšľania baterku za novú. Samozrejme môžeš pre zaujímavosť tú starú, vybitú batériu pripojiť na akúkoľvek 12V/5A autonabíjačku. Počas nabíjania kontroluj napätie na batérii, keď toto dosiahne 13,7V, tak už je nabitá a je zbytočné ju nechávať pripojenú. Úplné nabitie vybitej dobrej 52Ah batérie by malo trvať cca 12h, ak je to podstatne menej tak to svedčí o veľkej strate kapacity.

Pokud máš aku.vybitou tak jak ti klesne napětí na článek pod dva volty tak začíná nevratný ve většině případů efekt a to je sulfatace.Na elektrodách baterie se začíná chemický proces který během krátké doby baterii zcela zničí a její plnohodnotná regenerace už je prakticky nemožná.Sice baterie je teoreticky v záruce tak zcela určitě při tomto poškození ti záruku neuznají.Máš opravdu zcela jednu volbu a to baterii koupit novou.Pokusit se baterii nabít není od věci.Zkusit se má všechno.V tom případě pokud nemáš chytrou nabíječku tak řádově proudem o max.1,5 A nabíjet řádově 48 hodin.Když budeš mít štěstí ta sulfatace bude slabá tak nějaká možnost zde bude.Pokud ale máš tak zvanou chytrou nabíječku tak ta to nezvládá neboť danou závadu v tomto případě sulfataci a třeba následný zkrat vyhodnotí jako baterii nabitou a nenabíjí.Některé nabíječky mají v návodu že jsou schopny baterii nabíjet pulzním proudem a baterii desulfatovat.Nikdy se to nepodaří zcela na 100 procent a baterie podle stupně sulfatace má potom zcela mizerný výkon v její kapacitě.Počítej s tím že potom budeš stejně kupovat novou.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru