Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Odběr ohradníku.

O těch pneumatikách jsem někde četl, že je zbytečné vozit tzv. antistatický pásek, že aby se auto staticky nenabíjelo, protože třením o vduch by to bylo dost, a každý při vystoupení z auta by dostal prdu, že jsou pneu vodivé.
Tak jsem to také měřil. Ale způsobem dvě elektrody vzdálené asi deset centimetrů, napětí měřáku 1000V. Odpor už si nepamatuju, ale v desítkách mega. To ale na statiku stačí. Guma byl nový protektor.
Ohradník ve stovkách ampér, byť v ns? Napětí 5000V x 100A = 500000. Tedy ten 50kW výkon, i když v ns spíná běžný deseti až dvacetiampérový tyristor a impulsní trafo vinuté cca 0,1mm vodičem, to dá?
Nejsem dobrý matematik, ale možná bych to dal, kdybych si vyhledal normy, kolik C max může mít výboj podle normy a jaký je skutečný čas.
Ale kdyby tam byly takový proudy, tak sedláckým úsudkem si myslím, že kopřiva narostlá do ohradníku by jeho funkci nemohla ovlivnit.
Ale ještě nedávno jsem měl ohradník na zahradě, kde měl brácha ovce. Ohradník žádná slabota, ovce jsou dost vlnou izolovaný.
Pravidelně jsem chodil odstraňovat stvoly trav, které značně oslabily ohradník. Jedna kopřiva v dešti a ohradník jsem udržel rukou.
Proto si stále myslím, že ohradník zapojený mezi zem a karosérii by nemohl nic uvnitř poškodit. Vše uvnitř je na stejném potenciálu. Druhý pól je zcela mimo, na zemi. Zapalování auta taky výboje posílá do karosérie. Druhý pól je dokonce uvnitř ale zase izolovaný.I tak je pravděpodobnost že se impulsy zapalování dostanou do palubí sítě, mnohem větší, než když je druhý pól zcela mimo auto. I kdyby k tomu došlo, různé odrušovací kapacity a baterie by to vybily. Ale nikdo není neomylný, ani já, možná se pletu... 8-):beer:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny