Předmět Autor Datum
Podstatné je, zda bude venku anebo uvnitř. Na ven doporučuji olej. Má tu výhodu, že můžeš stůl podle… nový
Kyncl 01.12.2020 09:35
Kyncl
ho vibračkou obrousit. To je skoro brutální. Dneska frčí patina. Možná by stačilo ho vzít ocelovou… nový
čumil old 01.12.2020 16:43
čumil old
Dobrý den! Na dubový stůl doporučuji použít olej. Ve starší knize "Starožitný nábytek - opravy " je… nový
vitovec 01.12.2020 16:44
vitovec
I dneska existuje napouštěcí fermež. nový
kap.dabac 01.12.2020 20:34
kap.dabac
I dneska existuje napouštěcí fermež. Ano, uvedené a doporučené napuštění dubu olejem bylo myšleno na… poslední
vitovec 01.12.2020 21:30
vitovec
Dnes by si do interiéru nemal patlať na stôl oleje, olejové laky ani riedený ľanový olej lebo listná… nový
Nuda 01.12.2020 21:27
Nuda

Podstatné je, zda bude venku anebo uvnitř. Na ven doporučuji olej. Má tu výhodu, že můžeš stůl podle opotřebení občas přetřít (venku dvakrát za rok) Drevolux. Pokud použiješ lazuru anebo tzv. olejovou lazuru, je s přetíráním konec a musíš brousit. Pokud by ses rozhodl přece jen pro lazuru, pozor, některé mají výjimky právě pro dub kvůli zbarvení!

Jen tak na okraj. Truhlář mi říká, že má problém doporučit cokoliv na povrchovou izolaci dřeva kvůli ekologickým tlakům, které znižují obsah účinných impregnačních a fungicidních látek na minimum, a předmět se pak musí každý rok anebo několik let natírat stále znovu. Přitom tyto oleje a lazury jsou nevídaně drahé - až 1500Kč za litr či kilo.

Dobrý den! Na dubový stůl doporučuji použít olej. Ve starší knize "Starožitný nábytek - opravy " je uvedeno, že v minulosti se dubové části staveb / vývěsní štíty, sochy, zábradlí, okna a nábytek/ napouštěly a natíraly horkou lněnou fermeží, což byl tenkrát čistý lněný olej.

Dnes by si do interiéru nemal patlať na stôl oleje, olejové laky ani riedený ľanový olej lebo listnáč je tvrdý masiv, ktorý nevsaje oleje do dreva, budeš sa lepiť, blbo sa bude pracovaná doska udržiavať.

Ak chceš masiv dosku udržiavať a chrániť pôvodný "ancient" povrch, ošetri povrch a hrany dreva transparentným dvojzložkovým eploxidom. Po vytvrdení jemnej vrstvy expoxidu máš večne uchovanú kresbu dreva, letokruhy, ktorého povrch môžeš smelo čistiacimi prostriedkami, vodou, ošetrovať bez ujmy.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru