Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Audio v autě

Reproduktory Tesla, vyráběné ještě za socíku (vyrábějí se i dnes, pod jinou značkou, snad se stejnou kvalitou), byly velmi dobré až výborné.
Mám právě basáky ARM8604 plus středy a kalotové výškáče. Ten basák má cca 30cm v průměru membránu a přitom nominální výkon
30W (!) Přetížitelný je sice až myslím 100W, ale při těch 30W je opravdu HiFi. Při nominálním výkonu je ještě cívka v mezeře a nedochází
ke zkreslení. Samozřejmě při vvbuzení na třeba 50W, to na ucho člověk ještě nepozná, ale už tam je zkreslení měřitelné. Proto je uváděný výkon těch 30W, aby to bylo skutečně HiFi. A 30W v pokoji je až až.
Musel bych to najít, ale myslím, že dnešní výrobce obdobného typu k němu uvádí už o dost větší výkon, s tolerancí trochu většího zkreslení.
Já mám ještě ty původní. Po asi 35 letech mají gumové pružení jako nové.
Kamarád měl ne zrovna levné bedny SONY. Po asi osmi letech mu zpuchřelo gumové pružení a bedny vyhodil.
Ten basák z odkazu, to si snad už někdo dělá kozy. To už se SONY snížilo k takovým nesmyslům, nebo si to vymyslel jen prodejce, aby to
bylo "in"?
Když si jen představím, že pro 4ohmy by pro takový výkon aby to vydržel by musel drát cívky mít alespoň průřez 1mm. A tak tlustý drát, aby měl čtyři ohmy by byl dost dlouhý. To by byla cívka, která by se do takhle velkého magnetu a jeho mezery prostě nevešla.
Při výkonu 2kW, který by se měl přenést, by takto velká membrána vyletěla utržená z koše.
To asi bude výkon PMPO (pro mimořádně pitomé občany), jaký býval uvedený kdysi na tržnici u magneťáků dvojčat, které byly kdysi populární.
Bývalo běžně na nálepce na přístroji uváděno 200W. Při napájení tužkovými bateriemi. :-)
Jinak PMPO skutečně existuje, ale slouží pouze ke klamání spotřebitele. Znamená to peak music power output. Tedy čistě teoretický výkon ve špičce, která netrvá víc než pár milisekund. V praxi totálně nepoužitelná hodnota.
U toho repráku by to mohlo znamenat, že po velmi krátkou dobu to vydrží bez destrukce. Ovšem se zkreslením možná 99%.
Myslím, že seriozní výkon pro ten z odkazu bude tak 50W. To by se ještě dalo považovat za solidní přednes.
Jo hudební skupiny disponují výkony i desítek kilowat. Ale jistě někdo viděl jejich soustavu obrovských beden. Proč jim nestačí na deset kilowatt, pouhých pět takových repráků je jasné. :puff::beer:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny