Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Kondenzátor TK

ut601 - jo, nějaké čísla ukáže, ale...

pokud chceš něco měřit, trochu rozumně, opatři alespoň toto:
de-5000-lcr-meter.html

koupit třeba zde (ebay) : i.html

a všimni si, že
1. je to měřící můstek, který dokáže změřit i ztrátový odpor toho tvého kondensátoru, a to dokonce i sériový, nebo i paralelní, a to je nutné, protože ten tvůj ut601 na nějaké ztrátové odpory kašle a prohlašuje je za kapacity (nemá jinou možnost).
Jak bys třeba chtěl zjistit pomocí ut601 zda nově zakoupené kondensátory do spínaného zdroje či motherboardu mají předepsaně nízký sériový odpor, nebo jestli ho mají 100x větší?
Teoreticky by sériový odpor kondensátoru ut601 přibližně mohl ukázat, kdyby na rozsahu R měřil sinusovým napětím(proudem) a na takovém kmitočtu že by kapacitní reaktance byla zanedbatelná..
2. kondensátory je třeba měřit tak, jak je měří výrobce a hodnoty kontrolovat s datasheetem. Elyty se obvykle měří při 120Hz!
3. de-5000 měří se sinusovým průběhem, zatímco ut601 možná nějakou pilou, která obsahuje spoustu kmitočtů (Fourierova transformace), tvých 8Hz je pouze základní kmitočet, nad ním je ovšem mnoho harmonických.
4. atd atd

Závěr - tvůj UT601 je přístroj na zcela orientační měření, kterým ovšem vůbec nejsi schopen zjistit zda je kondensátor v pořádku, tj. bude plnit v obvodu svojí funkci. Mnohdy i úplně vyschlé/vyteklé nepoužitelné elyty ukazují na podobných měřácích kapacity v toleranci, nebo i prudce do plusu.
Prostě a krátce - ut601 - vyhozené peníze.
Stejně orientačně ti změří "kapacitu" kondensátoru jakýkoli multimetr s touto funkcí.

Proto řešit že ukáže větší či menší hodnotu - zbytečná debata.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny