Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem jak udržovat trakční baterie

Dobrý den!
Nutně potřebuji mít zálohu pro případ výpadku elektřiny zálohu alespoň na 2 hod. Doteď jsem to řešil elektrocentrálou, ta ale asi umřela, tak uvažuji o měniči. Já jsem to potřeboval za těch 20 let asi 5x, ale přesto, kdyby mi zatopilo kondenzační kotel pouze jednou, tak je škoda 30000kč + vodárna atd. Takže si nestěžuji. Problém je asi v tom, jak se něco nepoužívá často, tak to degraduje. Teď jsem uvažoval, že si koupím měnič https://www.hadex.cz/g646-zalozni-zdroj---1500-va1000-w-12v230v-ups-voltpolska-cista-sinus/, k tomu nějakou trakční baterii, třeba https://www.hadex.cz/r937-pb-akumulator-mgb-vrla-agm-12v55ah-polotrakcni/. Myslím si že by mi to mohlo stačit a pokud né, nacouvám k okýnku auto a budu brát proud z nastartovaného auta.
Tady je můj dotaz:
Pokud by byla ta baterie stále připojena k měniči, ten má klidový odběr 1Ah a třeba jednou za rok bych ji použil a vyčerpal až do bezpečné velikosti (měnič si to hlídá), jaký vliv to bude mít životnost na tu baterii. Pokud jsem to dobře pochopil, ten měnič (UPS) ji bude stále udržovat v nabitém stavu. Někde totiž píšou, že by se občas i olověná baterie AGM měla alespoň jednou za měsíc vybít na 50% a zase nabít. To by ani nebyl problém, protože pokud UPS bere 1Ah jen pro svůj provoz a já ji nechám vypnutou, jednou za měsíc mi určitě spadne na těch 50%, pak bych připojil napájení 220V, dobil a jeden cykl bych měl za sebou. To je ale zase komplikace, protože třeba zrovna ji budu potřebovat a baterie bude na 50%, tak mi to moc dlouho nevydrží. Pak je možnost po nabití ji odpojit od sítě 220V i od baterie a odběr nebude žáden, půjde jen o samovybíjení, ale zase baterie nebude mít žádné cykly.
Co by jste mi poradili? Vadila by moc ta druhá varianta, že baterii odpojím od měniče a vlastně ji budu jen skladovat a v případě potřeby zapojím k měniči a použiju!

Děkuji za rady, nebo nějaké odkazy na hodnověrné stránky!

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny