Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Postup na montáž podlahových palubek

Dobrý den,
potřeboval bych poradit. Mám v místnosti na chalupě starou prkenou podlahu a na ni chci dát nové modřínové palubky. Poradíte jak na to?
Zajímá mě, zda použít šroubky nebo hřebíky, zda to pak brousit a popřípadě jakou bruskou a jak ošetřit povrch, aby byl odolný.

Díky

Předmět Autor Datum
Palubky se klasicky přibíjejí hřebíky do pera. Přibíjí se tak větší tloušťka dřeva než do drážky. Ob… poslední
Kyncl 29.10.2020 09:34
Kyncl

Palubky se klasicky přibíjejí hřebíky do pera. Přibíjí se tak větší tloušťka dřeva než do drážky. Obrázek si musíš otočit o 180 stupňů. Bylo by vhodné trefit se skrz prkna do podkladových trámů, pokud nejsou trouchnivé. Určitý problém může být nerovná stará prkená podlaha. Bylo by proto lépe pokládat palubky kolmo na prkna, což může být ev. opticky hnusné. (Radši bych se tomu vyhnul a udělal novou podlahu na nových trámech. Jak to jednou přibiješ a nebudeš s tím spokojený, tak to nerozebereš bez zničení palubek. Z tohoto pohledu by šrouby byly vhodnější.) Nové rovné palubky se nebrousí, není to potřeba. Na ošetření povrchu bych vynechal olej. Do dřeva se, podle mé nedávné zkušenosti, vetře špína. Snad nějaký zátěžový lak jako na parkety.

Jestli máš pod starou podlahou hlínu, i když je na ní škvára, palubkami uzavřeš vlhkost, jak se tady už probíralo, a jsi v loji jako já. Bez zemní izolace bych to dnes už vůbec nedělal. Jsou to vyhozené peníze a práce. No, ale jestli je to někde v patře...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru