Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Připojení zátěže na měřák kapacity

Zdravím, o elektrice vim úplný základ, sice vim kak věci teoreticky fungují, ale praxe už tak slavná není :D Chci si koupit merak kapacity a proudu32702737018.html a nejsem si jisty jak a jakou připojit zátěž. Chtěl bych aby zátěž byla co největší. Je lepší připojit výkonový reizostror https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://h5.aliexpress.com/item/32958436870.html&ved=2ahUKEwiV0OGFhLrsAhUZ7eAKHaW0BpAQFjABegQICBAC&usg=AOvVaw2w3x6LJOFFqr-AVlh72fdo nebo třeba odporovy drát. Nejlepší varianta je zatez chladit radiatorem s mnou rizenym ventilatorem. Chtěl bych meřit i 12v akumulatory s kapacitou pres 150ah, takze dlouhy chod pri co největší zátěži. Předem díky za odpověď

Předmět Autor Datum
A otázka? nový
ok 17.10.2020 04:20
ok
Kapacita akumulátoru se měří tak, ze jej nabiješ, pak budeš vybijet a měřit a následně jej zase nabi… nový
Jan Fiala 17.10.2020 04:57
Jan Fiala
Nezjišťoval jsem, jak ten měřák funguje. Něco jako, odhaduji, že měří vybíjecí proud a načítá čas až… nový
Zerozero 17.10.2020 08:42
Zerozero
vypadá to, že měří jen výstupní napětí a procházející proud, z toho spočítá výkon. kdežto u nabíjení… poslední
lední brtník 17.10.2020 12:47
lední brtník

Kapacita akumulátoru se měří tak, ze jej nabiješ, pak budeš vybijet a měřit a následně jej zase nabiješ.
Vybijeci proud se dává podle obvyklé zátěže - nebudeš přece 150Ah aku vybijet 100A, když v reálu to bude 5A. Vybijeci charakteristika je pro různé proudy různá a do toho musíš hlidat teplotu akumulatoru a vybijeni prerusovat.
Jako zátěž můžeš použít klidně žárovku, ta zátěž vydrží, zapojit jich můžeš několik paralelně dle potřeby a kapacity akumulátoru

Nezjišťoval jsem, jak ten měřák funguje. Něco jako, odhaduji, že měří vybíjecí proud a načítá čas až do konečné hodnoty vybití a z toho vypočítá kapacitu? Protože asi jen tak se dá kapacita změřit.
Potom zátěžový odpor můžeš určit podle toho, jakým proudem chceš baterii vybíjet. Při vybíjení menším proudem, je využitelná kapacita větší. Při vybíjení velkým proudem se využitelná kapacita zmenšuje. Tedy kapacita baterie není stejná, při vybíjení velkým, nebo malým proudem. Tedy je nutné určit předpokládanou zátěž při běžném použití.
Potom lze zátěž vytvořit libovolně. Buď použít nějaký vyráběný odpor, nebo jejich kombinaci, nebo zátěž vyrobit z odporového drátu. Odpor vypočítáš napětí : požadovaný proud. Potřebný výkon napětí x proud.
Odpor zle realizovat třeba paralelním spojením žárovek do světlometů. Třeba H4 je cca 60W. Proud asi 5A. Při 12V.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru