Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Z kotle vytekl dehet

Dobrý den! Poprvé jsme zatopili v kotli Atmos na dřevo. Několik hodin vše v pořádku a po asi 5ti hodinách nám z kotle vytekl nejspíš dehet. Nebo alespoň to tak smrdí... Nejde vidět odkud to vyteklo, je to všude pod kotlem...

Změna kategorie, původně: Dílna a nářadí (host)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
máte foto? Máme dojít k Vám a hledat, odkud to vyteklo? Teče to ještě? nový
milan.cukrar 13.10.2020 12:31
milan.cukrar
Montáž prováděl odborník? Zeptejte se jeho. Případně zavolejte prodejci nebo výrobci. Před lety jsem… nový
HamHam 13.10.2020 12:47
HamHam
Jak dlouho se sušilo použité palivové dřevo? nový
Sekim 13.10.2020 19:34
Sekim
Tady je hutná četba, o problému. nový
čumil old 13.10.2020 21:03
čumil old
Nedostatočná teplota ohniska spojená odkysličovaním vyhorených spalín. Hustýýý. nový
Nuda 13.10.2020 22:03
Nuda
Už ti to tady kolegové napsali. Záleží jak vlhké dřevo to bylo, jak si "dusil" kotel, co to bylo za… nový
nerady 13.10.2020 23:01
nerady
Ono topení není jen naložit kotel a zatopit.Pokud máte kotel krátkou dobu tak je také potřeba zvládn… poslední
kap.dabac 15.10.2020 18:43
kap.dabac

Už ti to tady kolegové napsali. Záleží jak vlhké dřevo to bylo, jak si "dusil" kotel, co to bylo za dřevo. Dále zda jde o splyňovací kotel nebo o normální odhořívací. Pokud jsi v takovém kotli dosud netopil tak si najdi nějakého souseda, který má obdobný kotel a už v něm pár let topí a poptej se na zkušenosti. Dále si přečti návod k používání pokud byl přiložen nebo je na internetu.

Ono topení není jen naložit kotel a zatopit.Pokud máte kotel krátkou dobu tak je také potřeba zvládnout manuál a vyvarovat se chyb které většinou smrtelník který má kotel na tuhá paliva dělá.Pokud jste přesvědčen že umění topit v kotli ovládáte tak by vás nemělo překvapit že vám z kotle vytekl dehet.Pokud to neovládáte tak se holt podivujete jak je to možné.V tomto případě jenom zběžně vyjmenuji příčiny které to mohou dělat.Pokud topíte dřevem a vlhkost je okolo 20 procent a nedosáhnete v kotli min provozní teplotu 60 st.Tak je možné že vám to dehtuje.To samé ještě když zavřette přísun vzduchu.Dále je také jedna z příčin že výkon kotle je předimenzovaný a vy jej tlumíte na nízkou teplotu protože venku je stále okolo 10 st.Spaliny kondenzují.Ale to bych mohl mluvit do nekonečna.Jenom zdůrazňuji že důležitá je provozní teplota.neznám konstrukci vašeho kotle jak jsou vedeny spaliny,Jak je to s primárním vedení přívodu vzduchu,jak je to se sekundárním přívodem vzduchu.Pokud to jedete kolem 50 st tak vám to bude zřejmě dehtovat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru