Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Hořák Tig k mé svářečce

Zdravím, chtěl bych se zeptat, jaký hořák je k téhle svářečce vhodný https://www.hobynaradi.cz/kombi-svarecka-mma-img-tig-pm-img-220t-powermat/. Svařuju cočkem, TIG bych chtěl zkusit, nejlíp naučit. Někde sem četl, že jsou hořáky BEZ a S tlačítkem, respektive, že se oblouka zapaluje škrtáním, stejně jako je tomu u elektrody. Já chci určitě s tlačítkem, bude-li to možné.
Díky :-)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
K zapalování TIG, se používá tří způsobů. První je tzv. náškrabem, tedy podobně, jako s elektrodou.… poslední
Zerozero 18.09.2020 01:54
Zerozero

K zapalování TIG, se používá tří způsobů. První je tzv. náškrabem, tedy podobně, jako s elektrodou. Na to se dá v podstatě použít jakákoliv svářečka na elektrody (DC). Start proběhne plným nastaveným proudem, to je nejméně vhodné. Hořák pro to určený nemá startovací tlačítko, ale plynový ventilek,který je nutno před zapálením otevřít. Plynová hadička se připojuje přímo na láhev.
Zapalování lift TIG, je obdobné (tato svářečka), ale svářečka má úpravu, která sníží startovací proud na minimum a pak po zapálení zvýší na nastavenou hodnotu. Start se provádí tak, že se elektroda přiloží na svařenec a jemně oddálí. Oblouk se tak zapálí jakoby rozhořením. Je to výhodnější z hlediska poškozování hrotu elekrody. I zde se plyn ovládá ventilkem na hořáku.
Nejlepší způsob zapalování je bezkontaktní s ionizátorem, kde oblouk zapálí bez dotyku vysokofrekvenční zdroj.
Taková svářečka už má elektrický plynový ventil, start zdroje a puštění plynu se děje spínacím tlačítkem na hořáku.
Přímo tuto svářečku neznám, ale píšou lift TIG, takže předpokládám hořák s ventilkem na plyn.
Ale napadá mě jedna věc. Chce to se podívat do návodu, jak je tam popsáno připojení hořáku.
Pravděpodobně to tak nebude, ale napadlo mě, že je to kombinace pro MIG, tedy z toho důvodu svářečka má plynový ventil pro CO2.
Tedy by teoreticky byla možnost tento ventil využít i pro argon, při TIG. Pak by se hořák připojil na euro koncovku jako MIG, a plynový ventil by se ovládal tlačítkem na hořáku.
Ale to je jen domněnka, jak by to šlo, ale to by na tak levnou svářečku bylo moc vymakaný.
--- Obdobnou svářečku, ale jen MMA/MIG, koupil brácha. Aby se na výrobě co nejvíc ušetřilo, zdroj na výstupu nemá žádnou tlumivku.
Výsledkem je, že s elektrodou se velmi špatně zapaluje oblouk. Myslím, že tady to bude podobné.
Vyrobil jsem mu přídavnou tlumivku, která se zapojí do série se svářecím kabelem. Navinutá na běžné jádro z trafoplechů EI, složené se vzduchovou mezerou asi 2mm. Plocha středního sloupku asi 10cm2. Vinutí vodičem o průřezu asi 6mm2, vhodný je páskový vodič. Navinuto, kolik se do okénka vejde. Vodič je poměrně slabý, proto pozor při vaření větším proudem na oteplení.
Se zapalováním oblouku, hlavně pro menší proud,kdy je zapálení obtížnější, to dělá divy. :puff:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru