Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kotel Gasex 28 a termočlánek

Dobrý den,

mám kotel Gasex 28 u kterého mi pomalu zhasne věčný plamínek při zapnutí pokojovým termostatem. Termočlánek je taky divný, středový kabel lze volně vytáhnout a zasunout až vyleze z pouzdra termočlánku. Plamínek se termočlánku nedotýká, pouze pokud držím za palovací tlačítko, tak ano. Předpokládám, že termočlánek budu muset vyměnit nebo může být chyba jinde?

Předem díky za odpověď
Jindra

loading...
Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
U tohoto kotle je třeba aspoň vždy po sezoně nebo před novou sezonou vyndat kompletně celé zařízení…
kap.dabac 12.09.2020 19:06
kap.dabac
Mám podobný problém. Před sezónou vyčištěn (hořáky, spodní plech, taková ta věc, ze které jde věčný… nový
gasex 14.12.2020 09:31
gasex
Zkuste vyčistit hořák věčného plamínku.Může být zanešen hořáček a možná i komínek hořáčku.Potom ješt… nový
kap.dabac 14.12.2020 21:10
kap.dabac
Tak problém byl termočlánek nebo jak se tomu říká, co kontroluje přehřátí kotle. Má vypínat kotel v… nový
gasex 17.12.2020 22:31
gasex
říká se tomu havarijní nebo bezpečnostní termostat. poslední
jirka44 18.12.2020 08:08
jirka44

U tohoto kotle je třeba aspoň vždy po sezoně nebo před novou sezonou vyndat kompletně celé zařízení ven je potřeba vyčistit na plameništi věčného plamínku otvory aby plamen dosáhl na čidlo termočlánku.Také není od věci vyndat hořáky a vyvařit je v jarové vodě.Tento typ kotle je bratru už hodně letitý a pokud jste to ještě nedělal tak to udělejte.Také na spodním plechu vyklepejte bordel.Co se týče termočlánku tak tam je problém že se to vyvlékne z té konzolky na ovládání.Já to řešil tak že na ovládací prvek jsem přidělal kabílek na pevno z tvrdého vodiče a pomocí konektoru to propojil s vodičem termočlánku.Pozor na to aby jste vodič termočlánku neskratoval s trubičkou kudy vede vodič. Po zpětné montáži kompletního topeniště můžete nastavit intenzitu věčného plamínku dle potřeby.Měl by být slámově modře žlutý.To ale musíte odsledovat.Já si toto dělám vše sám protože servis už na tyto kotle aspoň u nás neexistuje.Do ovládání automatiky se nemontuji.Mě zase odešlo zapalování plamínku tak to zapaluji sirkou nebo piezo zapalovačem.Někdy prevít dovede pozlobit.Ale co jsem předělal přípoj termočlánku tak zatím to funguje.

Mám podobný problém. Před sezónou vyčištěn (hořáky, spodní plech, taková ta věc, ze které jde věčný plamínek). Byl i malinko zvětšn větší plamínek. Ale poslední tři dny mi neustále zhasíná. Kotel se roztopí, ohřeje na příslušnou teplotu, pak chvíli ok, ale za nějakou dobu prostě zhasne (přesný moment jsem vlastně nevysledoval, ale nebylo to hned po té fázi, kdy přestane topit). Podobně to zlobilo náhodně i loni, třeba jeden den, ale pak se to umoudřilo a zase pár týdnů bez problémů. Teď už třetí den musím každou chvíli zapalovat, abych topil. Co by to mohlo být za problém?

Zkuste vyčistit hořák věčného plamínku.Může být zanešen hořáček a možná i komínek hořáčku.Potom ještě malinko zvětšit regulačním červíkem velikost plamínku.Možné je že v kotelně proudí silněji vzduch který kotel potřebuje ke spalování a ten zhasne plamínek.To je ale jenom má úvaha.Pokud se závada bude opakovat tak potom to bude v automatice.Ale to nechci komentovat.Já sundal plechové víčko a trochu jsem to prostříkl sil.olejem.Ale to bych na vašem místě nechal plynaři.

Tak problém byl termočlánek nebo jak se tomu říká, co kontroluje přehřátí kotle. Má vypínat kotel v 92 stupních. Nějak si usmyslel, že to bude dělat kolem 60 stupňů. Proto jsem to vlastně pokaždý musel znovu zapalovat. A proto se to neprojevovalo dřív, kdy jsem měl teplotu nastavenou na 55 stupňů. Výměna součástky problém zdá se vyřešila.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...