Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Prosím radu obkládače !

Dobrý den!
Už jsem si dělal jako obkládač amatér nějaké menší práce, ale dnes mě to nemile překvapilo.
1. Potřeboval jsem podélně seříznout dlažbu formátu 60x20cm a jelikož nemám tak dlouhou řezačku a ani by to nešlo, protože na jedné straně je to pouze 5mm a na druhé 2cm (řez je ta bílá čára na které jsem namaloval červené kolečko, aby bylo vidět, jak ta glazura odletuje). Navíc budu třeba potřebovat vyřezat výřez (v obrázku jsem označil červeně) a to taky vylučuje lámáni. Zkoušel jsem asi 5 různých kotoučků od sousedů (hladké, s drážkami a výsledek stejný. Tak nevím koupil jsem blbou dlažbu (ale byla dost drahá), nebo jaký kotouč bych si měl koupit. Nebo může to být tím, že jsem diamantové kotoučky strkal do flexy a tím to nikdy nepůjde? Kdysi jsem měl půjčenou stolní pilu s diamantovým kotoučkem, pomůže mi to, když si ji zase půjčím? Možná má flexa vysoké otáčky, nebo co vy na to? Jinak jsem zkoušel lámat napříč a s tím problém není, jde to krásně, klidně nalámu i 2cm pásky!
2. Obklad bude zase asi problém. Jak z obrázku asi patrné moc není, ten obklad není hladký, ta imitace kamene je věrná, prostě je hrbolatá, jako by to opravdu bylo z kamene. Tady bych se zeptal, lámat to asi na lamačce nepůjde, protože tím diamantovým kolečkem glazůru po celé delce nenaruším (jsou tam prohlubně mezi těmi kameny). Zase jsem na obrázku naznačil, jak to budu potřebovat zkracovat no a z toho řezání mam zase strach.

Kdybych to byl býval věděl, býval bych to nekupoval. Ale snad mi někdo poradí jak a s čím na to!

děkuji moc

Předmět Autor Datum
Musíte koupit kotouč do flexi, který má diamanty posazeny rovnoměrně.
radek2 24.08.2020 19:18
radek2
Co to znamená "posazeny rovnoměrně" já jsem měl 3 kotoučky, které měly ten diamantový povrch přeruše…
lupkovic 24.08.2020 19:38
lupkovic
Kotouček kupte plný. ( Plný kde se řeže ) Posazeny rovnoměrně - ty levné mají diamanty někde hustěji…
radek2 24.08.2020 19:45
radek2
Vypůjčte si "cirkulárku" k tomu určenou, kotouč je chlazený vodou.
Sekim 24.08.2020 20:02
Sekim
To jsem také jednou udělal - kotouč tam byl snad už od revoluce..
radek2 24.08.2020 20:16
radek2
Keď chceš rezať pekne a čisto dlažbu, tak kotúč musí byť plný (nie prerušovaný - segmentový, to je n…
poihu 24.08.2020 20:59
poihu
Nebolo by najjednoduchsie, ak je to v moznostiach napr, vzdialenostnych, nakreslit na dlazby vzor re…
truhlik 25.08.2020 09:53
truhlik
To by jednodušší určitě nebylo. Dlažbu bych už ani neřešil podseknu omítku a skryje si mi to, příčné…
lupkovic 25.08.2020 12:26
lupkovic
Prosím vás o rychlou radu, teď trochu z jiného soudku. Ta dlažba bude pod krbovýma kamnama z bezpečn… poslední
lupkovic 25.08.2020 14:15
lupkovic

Co to znamená "posazeny rovnoměrně" já jsem měl 3 kotoučky, které měly ten diamantový povrch přerušen drážkami (asi aby se při zahřáti nezkřivily do vrtule) a 2 byly s povrchem diamantu bez přerušení. Výsledek byl u všech plus minus stejný, možná maličko lepší byly ty, které diamantovou řeznou plochu měly bez přerušení. Je ale fakt, že ani jeden nebyl nový.

Mě by zajímalo, jestli by mi nepomohla ta stolní pila. Nebo jestli je pravda, že pokud to odprskává od flexy, bude to odprskávat i na stolní pile.

Kotouček kupte plný. ( Plný kde se řeže ) Posazeny rovnoměrně - ty levné mají diamanty někde hustěji, jinde jich je méně. Potřebujete kotouček, který má na jakémkoli místě stejný počet diamanů. Takový stojí vyšší stovky, nedávno jsem kupoval 115ku za 1700 kč....

Keď chceš rezať pekne a čisto dlažbu, tak kotúč musí byť plný (nie prerušovaný - segmentový, to je na betón , tehlu a pod.), niekedy tam bývajú síce také velmi tenké zárezy - to je proti krúteniu kotúča, ale inak je kotúč plný. Musí byť tenký a hlavne musí byť nahusto posypaný jemnými diamantovými zrnami, pokial sú tie zrná príliš velké a len kde tu tak to poriadne nereže a len seká tými diamantmi sem tam do dlažby a dlažba sa pri rezaní vyštipuje. Všetko ostatné je už potom len v rukách rezača. Ešte býva niekedy ten diamatový povrch na kotúči taký "vzorovaný", tzv. turbo kotúč, to nevadí, ale pre naozaj hladký rez sa mi viac osvedčil kotúč s hladkým povrchom ako turbo.

Nebolo by najjednoduchsie, ak je to v moznostiach napr, vzdialenostnych, nakreslit na dlazby vzor resp, deliace ciary na vsetkych u ktorych je potreba nejakej upravy - skratenie, otvor, tvar a odniest to na vodny luc ? Za par penazi a bez starosti dokonaly akykolvek vyrezany tvar vratane otvorov a podobne . . .

To by jednodušší určitě nebylo. Dlažbu bych už ani neřešil podseknu omítku a skryje si mi to, příčné řezy udělám na lamačce, to lámat jde krásně. Ale ten obklad je 12 velkoformátových obkladů na 6 ks potřebuji 8 řezu na dalších 6 ks 16 řezu (protože to bude roh) Přesně to odměřit no nevim, kousek se při pokládání vychylim a je malér. Navíc vodní paprsek není asi tak běžná vec.
Ale děkuji za názor, ti predvama byli realističtější. Zkusím koupit nedělený kotouč, když to nepůjde půjčím originál pilu. Vyjde to dráž jak obkladač, bohužel spěchám a v mém okolí mají zakázky min na 3 měsíce. Navíc jsem při hledání obkladace pochopil, že o takové "prdky" nemají zájem a já se jim nedivím. Žádné metry samé řezy.

Prosím vás o rychlou radu, teď trochu z jiného soudku. Ta dlažba bude pod krbovýma kamnama z bezpečnostních důvodů a kolem bude plovoucí podlaha. Proto jsem vybíral dlažbu podobnou plovoucí podlaze. Když jsem to kupoval v OBI, tak tam tyto dlažby byly ukázkově nalepeny buď se spárou, nebo bez ní. Mě se více líbi bez spár, protože se to více blíží plovoučce. Teď jsem byl ale půjčit oscilační pilku, abych mohl vyříznou ten otvor v podlaze a udělat betonový základ a ten kolega mě upozornil, jestli to nepotřebuje spáry taky z důvodu diletace, aby mi pak ta dlažba nepraskala. Já si myslím, že je to malá plocha (asi 120cm x 150cm), lepidlo použiji samozřejmě flexibilní. Co vy na to? Můžu s klidem vyřezat díru pouze na dlažbu, nebo si tam připočítat na spáry (což by se mi moc nelíbilo). Když to tak spočítám, tak při rozměrech dlažby 15cm x 60cm, na jednu stranu bude vždy jen jedna spára (vždy je 2ks dlažby za sebou), na druhou tam bude 9 spár (10 ks dlažby vedle sebe).

Děkuji moc

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru