Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem oprava eurooken

Dobrý den,
rámy eurooken v našem rodinném domku potloukly kroupy. Rád bych je svépomocí opravil. Všechny návody na opravu rámů dřevěných eurooken začínají " starý nátěr obrousíme až na zdravé dřevo". Můžete mi prosím doporučit vhodnou brusku, která by dobře a poměrně rychle odstranila starý nátěr? Lineární bruska LS 130 EQ Plus se mi zdá příliš drahá. Máte také někdo zkušenost jaký kvalitní nátěr k opravě použít? Každý výrobce chválí ten svůj a tak se v tom moc neorientuji. Okna jsou 3 roky stará.
Děkuji.

Předmět Autor Datum
Než začneš brousit bylo by dobré dát foto poškození. Takhle můžeš udělat víc škody než užitku.
nerady 02.08.2020 20:14
nerady
Daj sem foto. Potlčená, omačkaná glazúra sa dá prebrúsiť a znovu prelakovať nejakým transparentným l…
Nuda 02.08.2020 20:19
Nuda
Vypadá to takto. Viz. příloha.
tatara 03.08.2020 09:10
tatara
Si vyber malé balenie gitu správneho odtieňa na drevo: https://www.efarby.sk/tmel-drevokitt-profi-p2…
Nuda 03.08.2020 10:53
Nuda
Máte pravdu. Okna jsou vyrobena ze smrku.
tatara 03.08.2020 22:25
tatara
V klidu, okna se dělají ze smrku a borovice běžně po staletí. Akorát se dřív natírala fermeží a olej… poslední
kejki 04.08.2020 09:06
kejki

Daj sem foto. Potlčená, omačkaná glazúra sa dá prebrúsiť a znovu prelakovať nejakým transparentným lakom do exteriéru, ideálne s obsahom prírodných živíc.

No ak má údermi okno priehlbiny až do dreva, je nutné zbrúsiť ochranný náter až po drevo, inkriminované miesta odmastiť (technickým 55% liehom, perchloretylénom, C6000), zagitovať, zarovnať diery drevnými hmotami a po 24 hodinách zaschutia gitu znovu prebrúsiť 300-kou jemným papierom a prelakovať.

Na okná sú ideálne vibračné brúsky s brúsnou plochu v tvare "žehličky", do trojuholníka, aby si mal cit v ruke a omylom nepodrásal brúsnym papierom sklo ak sa ti ruka s brúskou pošmykne mimo. Prípadne: Fieldmann FDB 2004-E

Si vyber malé balenie gitu správneho odtieňa na drevo:
https://www.efarby.sk/tmel-drevokitt-profi-p2045
https://www.efarby.sk/osmo-reparacna-pasta-na-drevo-p4845

lebo je nutné zbrúsenie laku v inkriminovaných miestach, odmastiť miesta a špachtličkou pregitovať diery. Po 24 hodinách 350 papierom jemne zbrúsiť a komplet povrch prelakovať, stačí jemne tónovaným Luxolom s voskami, prírodnými živicami určený do exteriéru s ochranným faktorom proti ÚV žiareniu.

Z čoho je matroš okien?
Však tieto eurookná sa vyrábajú z lepených špalíčkov viacvrstvených, lisovaných pod tlakom a teplom prekladaných na sebe s opačným rozložením letokuhov, výhradne z listnatého, tvrdého dreva do ktorého neexistuje, aby kúsok ľadu alebo okoloidúci tuberák svojim nechtom spravil vtlačením palca dieru, dokonca ako bonus skrz ochranný náter

(Aj finálne nátery euášov sa robia vo viacerých vrstvách, najprv morením v klávoch pod vysokým teplom a tlakom a následne sa nanesie nástrekom 2x finálna pevná vrstva ochranného náteru. Zase nejaký šmejd, šunt ako tak kukám, vyrábaný boľševickým, nakvaseným šmelinárom, s.r.o., a.s., z radov protekčného lumpenproletariátu úspešných podnikateľov okotených po "nežnej nehe", ako eštébácke, zločinecké, zlodejské huby po daždi. Prípadne eštébák dovliekol šunt z Číny, cez celú zemegulu, aj tak sa mu to oplatí než poctivo niečo vyrábať, zamestnávať vlastných občanov.

V klidu, okna se dělají ze smrku a borovice běžně po staletí. Akorát se dřív natírala fermeží a olejovými nátěry v silné vrstvě.
Problém rychle brousící brusky je, že dělá snadno vlny a brousí i skla. Rychlá je pásová. Na detaily je lepší delta.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru