Předmět Autor Datum
Kotel a bojler se vybírají podle dostupnosti servisních služeb. Minimálně ten kotel určitě. Rozhoduj… nový
Moas 31.07.2020 11:07
Moas
Ako kombinácia kombinovaného akumulačného a prietokového el. boilera v prepojení v sérii na úžitkovú… poslední
Nuda 31.07.2020 12:04
Nuda

Kotel a bojler se vybírají podle dostupnosti servisních služeb. Minimálně ten kotel určitě.
Rozhoduje, zda máte blízko zavedenou servisní firmu zaskladněnou náhradními díly, která je schopna do dvou dnů přijet a případně drží i pohotovost o víkendech.
Není nic příjemného být v zimě týden bez tepla, protože nejdřív se k vám nějaký servisák ze 100km vzdáleného města dostane až za týden.

Ako kombinácia kombinovaného akumulačného a prietokového el. boilera v prepojení v sérii na úžitkovú a paralelne na obehovú sústavu spolu s kotlom na splyňovanie tuhého paliva, je to velice dobré riešenie.

Ideálna kombinácia aj pri náhodnom vyhasnutí, vyhoretí paliva v kotli, elektrika mierne prihreje vodu v sústave ÚK ak bude médium tlačené do kúrenia obehovým čerpadlom z akumulačného el.boilera. Nezostaneš klepať kosu, vydržíš v pohode pri vlažných radiátoroch, ak nebudeš mať náladu naharcovať do kotla na tuhé palivo. (Ideál je mať v nehnuteľnosti podlahové, krytálové kúrenie, lebo má istú tepelnú zotrvačnosť, tepelnú akumuláciu, obehové médium stačí hnať pri teplote do 40°C).

Záleží na zapojení (prepojení) potrubného obehu, čerpadla, čidiel a termostatov, aby nútený obeh neuzatvorili termoklapky kotla pri vyhorení paliva. To už je ale v rukách schopného kúrenára, inštalatéra a elektrikára. (Bonus bude, ak sa v tom vyznáš sám, kukať odborníkom pod paprče. Dnes sú to vyslovene narýchlo kvasení šlendriáni, flákači, justovníci, dokážu sprzniť aj nemožné).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru