Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rada k výběru TV

Dobrý den.Chtěl bych si koupit novou televizi do panelákového typu.Chtěl bych ale už nějakou s velkou úhlopříčkou.Budu se na ni dívat tak ze tří a půl metru.Poraďte.Děkuji.

Předmět Autor Datum
to je dost daleko. vlastně bych se díval po co největší dostupné úhlopříčce. v paneláku se dá čekat…
lední brtník 30.07.2020 11:34
lední brtník
https://www.alza.sk/odporucana-pozorovacia-vzdialenost-tv šťastnú ruku pri výbere výrobcu a typu, l…
Nuda 30.07.2020 11:35
Nuda
Takovou, která má rozumné dálkové ovládání.
jirka44 30.07.2020 11:49
jirka44
tcl 75ep660
fallon 30.07.2020 14:07
fallon
A jaky rozpocet na to je? Nesel bych pod 65" uhlopricku. Ale je to (jen) o penezich, i co se moznost…
lucifer 30.07.2020 14:17
lucifer
Při výběru televize se doporučují dívat po testech a srovnáních, jako například v dTestu nebo třeba…
Loken 28.09.2020 17:28
Loken
K té velikosti: Dřív se udávala pozorovací vzdálenost jako trojnásobek úhlopříčky, čož se mi zdá doc…
ml1 29.09.2020 15:46
ml1
Vyrábí se vůbec ještě nějaké TV bez připojení k netu?
jirka44 29.09.2020 16:21
jirka44
Určitě ano, ale jen ty nejlevnější šunty. poslední
jezekhifi 29.09.2020 16:42
jezekhifi

to je dost daleko. vlastně bych se díval po co největší dostupné úhlopříčce.

v paneláku se dá čekat nějaká kabelovka. jestli by to proto mělo mít ci slot (je pořád ještě vyžadován?), těžko říct.

větší telka bude dražší, takže automaticky smart funkce, které jsou kromě připojení k síti a dlna k ničemu.

https://www.alza.sk/odporucana-pozorovacia-vzdialenost-tv

šťastnú ruku pri výbere výrobcu a typu, lebo aj značkový, TOP so zlatou visačkou na trhu sa pokašle. Mám jednu LG v spálni, oproti kanapíčku LCD a v hale je ešte plazma HD ready, ktorá má tuším 15-18 rokov, ide takmer furt 20 hodín denne na 100%. I keď hreje, nahrievam si čelné dutiny, ale stála v čase kúpy majland (nejak do dvesto litrov) a tak som si za tie roky na hladký, maznavý, hebký plazmový obraz zvykol, pripadá mi prirodzenejší. Ako keď kuknem z okna von cez sklo smerom do šírej prírody. Pokiaľ hreje, je ju škoda vymeniť.

K té velikosti: Dřív se udávala pozorovací vzdálenost jako trojnásobek úhlopříčky, čož se mi zdá docela dost. Pro takovou běžnou osmdesátku (tesla color 110) teda vycházelo cca 2,5 metru. Ale toto doporučení vycházelo jednak z tehdy dostupných úhlopříček (těch 79 cm v dnešních mírách 31") bylo tehdy maximum, jednak z předpokladu, že lidské oko rozliší úhel 1 úhlovou minutu (tedy to byla vzdálenost, kdy při tehdejším rozlišení už neměly být vidět pixely). Nedávno jsem si, vyburcován diskuzí, jestli je 27" fullHD na stůl (tedy pozorovací vzdálenost <1m) opravdu taková tragedie (mě to tak třeba nepřišlo, ale můj zrak asi neni etalonem), udělal tentýž výpočet, ovšem s dosazením soudobých rozlišení a pro porovnání i rozlišení starého. U starého (4:3 625 řádků) mi vyšel poměr 3,3 což souhlasí s tím, co si pamatuju, u nového to bylo 1,56 pro fullHD a 0,8 pro UHD (3840x2160). Kdybych teda vyšel z toho, že víc jak full-HD se jen tak vysílat nebude (kromě záběrů z kosmických stanic na NASA TV se všechny ostatní televize nechaly už dávno slyšet, že UHD jen placené, proto asi ani nemá cenu trvat na rozlišení víc jak full-HD (1080p) a pokud se na to nebude připojovat počítač, stačilo by i půl-HD (HR-ready tedy 720p)), tak při 3,5 metrech a činiteli 1,5 by vycházela úhlopříčka neuvěřitelných 2,333 metru (cca 92"). A to ještě považuju ten předpoklad ostřížího zraku za přehnaný, takže by vycházelo ještě víc.

Takže asi bych postupoval tak, že bych při daném rozpočtu (peníze jsou předpokládám na prvním místě) vybral co největší. Dal bych si pozor na takové opičárny jako netflix a jim podobné (teda pokud nejste abonentem). Je takovým zvykem, že se musíte prodírat několikapatrovým menu pro každou ptákovinu (div ne pro úpravu hlasitosti), ale hlavně máte na ovládání několik velkých (výrazných) zbytečných tlačítek (ostatní tlačítka jsou prťavá), typu netflix, youtube, googleasistent a podobně, po kterých vám televize zmrtví než po několika minutách zjistí, že neni připojená k internetu, natož aby si řekla o číslo kreditky, ze které se to bude platit. Známí to vyřešili tak, že si ke své televizi LG pořídili alternativní ovladač, který má pořádná tlačítka a (hlavně) žádné tlačítko netflix. My to máme na videorekordéru, tam má naštěstí jen výraznou barvu, jinak je stejně velké jako ostatní, takže neni tak častá jeho nechtěná aktivace (pokud se to podaří, nejde s tím 3 minuty nic udělat, video nereaguje na nic, dokud nezobrazí, že nenašel internetový server, pak se musí na několik kliknutí poslat do háje (ne nechci konfigurovat síť, ano jsem si vědom, že na tomto přístroji nebude možné používat netflix, pokud ho nepřipojím k internetu....)).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru