Předmět Autor Datum
Teď se dost často používá tenká lazura, která zachová viditelnou strukturu dřeva a ev. ho lehce zaba… nový
Kyncl 27.07.2020 14:21
Kyncl
Aby bolo drevo ošetrené pred upatlaním, oderom, nezostalo povrchovo nekryté, ale zachovalo si štrukt… poslední
Nuda 27.07.2020 15:22
Nuda

Teď se dost často používá tenká lazura, která zachová viditelnou strukturu dřeva a ev. ho lehce zabarví. Neoprýskává, protože se vsakuje do dřeva a lze ji časem přetřením znovu bez broušení obnovit. Pokud ale bylo dřevo v minulosti už nějak ošetřeno, u starých dveří pravděpodobně fermeží, byl by vhodnější nějaký transparentní lak na fermežovém základě.

Aby bolo drevo ošetrené pred upatlaním, oderom, nezostalo povrchovo nekryté, ale zachovalo si štruktúru letokruhov, je vhodný nejaký transparentný Luxol s obsahom voskov a prírodných živíc na bázi organických rozpúšťadiel. Luxoly sú dostať v jemných farebných odtieňoch, napríklad pínia a spol., ktoré zachovajú mozaiku dreva, akurát drevo mierne oživia farebným pigmentom.

Luxoly sú tiež odolné proti slnečnému ÚV žiareniu, dobre sa do suchého podkladu vpíjajú, obsahujú isté látky proti živočíšnym škodcom, insekticídy, herbicídy proti plesniam a hubám.

Dlhšie pri druhej vrstve opakovaného náteru zasychajú.

Osobne mám s Luxolmi tie najlepšie skúsenosti.

Dokonca mám otestovaný náter Luxol - tmavý palisander, na ošuntelý, syntetický náter na kovovom plote, napatlaný pred desiatkami rokov základom a syntetikou.

Luxol sa vyslovene do rokmi zanedbaného náteru syntetiky vpil, ako do dreva, rozpustil sivastý, zvetralý povrch farby a po druhom, opakovanom nátere je takto ošetrený plot roky-rokúce lesklý, drží si farbu, vtáčie výkaly, ÚV žiarenie mu absolútne nevadia. Hlavne je, že syntetická farba neodpadává od metalického základu, kov nehrdzavie, pričom vypadá po rokoch náter Luxolu lepšie, ako Hammerite, Alkyton a spol. By som si dovolil konštatovať, vypadá plot vyrobený a zvarený z L profilov, ako zámocká záhrada, ako náter dvojzložkovej, epoxidovej farby s epoxidovým základom, ktorá je na 20x násobnej cenovej úrovni oproti lacnému, 6€ Luxolu za 700ml plechovicu. Pritom sa nemusel starý náter na plote prácne obrusovať, odmasťovať, čistiť. Líčilo sa priamo na pôvodnú syntetiku za teplého, letného, slnečného počasia, aby bolo vidieť pod slnkom na nedostatky v prekrytí náterov pod ťahmi štatca.

Dodnes ma babrlinka-gerontka chváli za vykonané práce, hlavne za lacný chechták, a ako tak kukám, Luxolom ošetrený plot ju prežije, možno aj jej mladú generáciu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru