Předmět Autor Datum
Prohlédni kořenový krček, pokud je zúžený, je to vadnutí okurek houbového původu. Trpí na to hlavně… nový
kejki 26.07.2020 07:32
kejki
Pôdny škodca obžral korienky. Osobne som po presadení sadenice predpestovanej z téglika smerom do p… nový
Nuda 26.07.2020 07:51
Nuda
Mrkni pod okurku zda tam nemáš mravence, letos jsou všude a likvidují co se dá. poslední
nerady 26.07.2020 10:04
nerady

Pôdny škodca obžral korienky.

Osobne som po presadení sadenice predpestovanej z téglika smerom do pôdy v skleníku, zapravil pôdnym rotavátorom asi tridsať dní pred sadbou:

Dusíkaté vápno (podľa plochy 6kg),
Silný roztok Hypermangánu.

Polial zeminu vodou, aby sa spravil na povrchu pôdy po zaschnutí škraloup.

Nepomohlo, uhorka začala tiež po vzraste chradnúť a tak som okolo sadeníc vyhrabal malou motyčkou ryhu do ktorej som nalial čistý, neriedený prípravok: Síra 520 SK (kedysi Sulka) v takej vzdialenosti, aby nespálila síra korene ani hlavný stvol, prihrnul som síru čistou, okolitou, suchou zeminou a pôdu utlačil. Zrejme sírny pach v pôde odpudil škodcov (Predpokladám, premožené žížaly, tie dokážu pri nedostatku potravy zlikvidovať okrem kanibalizmu čerstvé korene aj nadzemné časti listov mladých plánt paprík).

Síra 520SK je vhodná proti listovým roztočom na uhorkách, slabý roztok 0.2% riedený s odstátou, neželezitou vodou, ničím iným sa nesmie miešať ak sa aplikuje na list. Teplota okolia v čase postreku síra 520 musí byť od 15 do 18°C. Roztoče v pletivách uhoriek si každý mýli s hubovými chorobami, detto začnú listy žltnúť, okrovatieť ako pri napadnutí múčnatkou.

Predpestovanie uhoriek v téglikov zo semena sa musí polievať po zasadení do pôdy semien prípravkom: Previkur Energy (Propamocarb 530 g/l, fosetyl-Al 310 g/l), kvôli dezinfekcii pôdy a samotných štiav v klíčiacom habituse rastliny proti hubovým chrontám rodu perenespora, múčnatka, biela hniloba. Uhorky sú takto odolnejšie než pri neskoršom postreku na listy, lebo účinné látky chémie sa dostanú do koreňov a štiav komplet rastliny.

Ak striekam vinič na list a strapce pred a po kvete hrozna, smelo použijem na šalátové uhorky hadovky aj na uhorky na zaváranie, zarobený roztok práškového Profiler, má obdobné zloženie, ako Previkur.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru