Předmět Autor Datum
Dobrý den, v první řadě vyřešte parapety,jinak budete mít až dolů po fasádě stopu po potůčku ze sték…
Lubomír 20.07.2020 10:54
Lubomír
No vidíte parapety mě nenapadly, děkuji. nový
monika49 20.07.2020 11:35
monika49
Najprv si zarobiť riedky cementový špric (cement s osiatym pieskom s prídavkom modrého duvilaxu aleb…
Nuda 20.07.2020 11:17
Nuda
Děkuji za super návod :-) nový
monika49 20.07.2020 11:36
monika49
To je mnoho možností, od obyčejného zahození maltou, až po rekonstrukci celého štítu se zateplením.… nový
milan.cukrar 20.07.2020 11:25
milan.cukrar
Dělali jsme půdní vestavbu a za okny je pokoj. O zateplení zatím neuvažujeme. Děkuji nový
monika49 20.07.2020 11:33
monika49
Pokud zatím neplánujete zateplení, udělejte pozinkovaný parapet, a omítněte maltou. Za 5 let začnete… nový
milan.cukrar 20.07.2020 14:27
milan.cukrar
Tak to vám z hlavy neřeknu, ale nahoře je silnější, protože vevnitř je to obložené sádrokartonem (je… poslední
monika49 20.07.2020 15:09
monika49

Dobrý den,
v první řadě vyřešte parapety,jinak budete mít až dolů po fasádě stopu po potůčku ze stékající vody nahromaděné na ploše oken.Je tam celkem malý prostor okolo pro další úpravy.Okna zaházet,zapucovat do ztracena ke stávající fasádě,uříznout konzoli po nástřešáku pod omitku,zapravit a celý vrchní klín upravit nástřikem omítky.:-)

Najprv si zarobiť riedky cementový špric (cement s osiatym pieskom s prídavkom modrého duvilaxu alebo vápenného hydrátu, aby sa nahodenie špricu lepilo, uchytilo na tehly a nespadlo dole. Alebo zriediť vodou hotovú omietku v mechoch určenú do exteriéru s pridaním jednej žufane cementu a spraviť hustejšie mlieko určené k podkladovému špiricu.

Vyrobiť z dosiek presný rámček z hobľovaných dosiek zbitých hladkou stranou smerom von podľa obvodu plastových rámov okien, po obvode dosiek pripináčikmi upnúť nejaký hrubší igelit, aby sa nezasvinilo okno a rám uchytiť alebo inou osobou iba dočasne pridržať. Našpricovať I. rade jedno okno a po presunutí rámika II. okno.

Po zavadnutí cementového špricu na holých tehlách sa musí obhodiť špric hustejšou vápenocementovou maltou. Ako tak kukám na vyhlobené omietky po tehly v okolí okien stačia cca dva 25 kg mechy (50kg) suchej malty, tie ti budú stačiť.

Špalety okolo okien s hotovou omietkou nebudú mať viac, ako 3-4cm na výstupe.

Ale aj tak by si mal spraviť spodné oplechovanie špalety (paraperov) okien ak sa jedná o severnú stenu. Alebo silnou cementovou omietkou zapucovať spodnú špaletu, narezať prečnievajúce vodovzdorné obklady a tie prilepiť k špalete - ako parapet. Mali by obklady prečnievať aspoň o 20mm nad fasádu, aby mohla voda z hrany obkladov odkvapkávať voľne na zem a netiekla dole po fasáde.

Nahodenú maltu môžeš po miernom zaschnutí dreveneným hoblom, plátkom od pilky na železo alebo polystyrénom zašúchať, aby sa vytvoril dojem okolitého, šúchaného, drsného brizolitu.

Tým pádom nemusíš ešte jednu vrstvu nahadzovať s finálnym brizolitom recipročného gritu.

Povrch natrieš nejakým prifarbeným latexovým náterom do exteriéru s pridaním pár kvapiek hnedej a okrovej farby, aby malta ladila s okolitou vyšuntelou fasádou, "ancient". Nech americký, západný diverzant, štváč, nepriateľ sociaľizmu, nepozná rozdiel.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru