Předmět Autor Datum
Nosnosť, čo pri r.d. nehraje rolu. S tvárnicami sa lepšie pracuje, opracováva, lepšie sa lepia, šet…
Nuda 12.07.2020 14:08
Nuda
Desítky let se vedou polemiky co je lepší. Již od minulého století a nikdo nezvítězil. Páč mnoho lid…
milan.cukrar 12.07.2020 16:43
milan.cukrar
Díky za uvedené rady. :-) poslední
Ralph 12.07.2020 21:42
Ralph

Nosnosť, čo pri r.d. nehraje rolu.

S tvárnicami sa lepšie pracuje, opracováva, lepšie sa lepia, šetria maltou, pojivým lepidlom lebo sú na milimeter presné. Do tvárnic sa tiež lepšie vŕta, hmoždínkuje, zavádzajú sa lepšie do dodatočných rýh inžinierske siete, voda, elektrika, kabeláž apod. výkony prác, neničí sa pri tvárniciach náčinie.

Teba hlavne musí zaujímať tepelný koeficient prechodu tepla podľa hrúbky materiálu vs. cena za m3 stavebného matroša tak, aby si nemusel dodatočne nacapiť vonkajšie opášenie na obvodové murivo nejakým izolačným materiálom nad rámec stavby.

Dnes sa už izolácia nevyplatí, sú na trhu dostatočne tepelne izolačné stavebné materiály pri hrúbke 50cm neomietnutého, obvodového muriva.

https://www.tehly-obchod.sk/vypocty-spotreby/porovnanie-tehal

Osobne som za Ytong 49cm hoci experti z radov "murológov" dávajú prednosť klasickým páleným tehlám, dokonca sú dnes pálené tehly plnené kamennou vatou.

Lenže čo sa týka spojov, tam zase prechodové teplo cez tepelný most uniká, preto by sa malo používať špeciálne porézne pojivo, lepidlo s obsahom perlitu, dutých mikro granulí.

Desítky let se vedou polemiky co je lepší. Již od minulého století a nikdo nezvítězil. Páč mnoho lidí si staví z cihel, páč nic jného nechtějí. Páč mnoho lidí si staví z porobetonu, páč nic jiného nechtějí. Někteří nechtějí ani to, ani ono a staví z betonu, dřeva, vápenopískových cihel a slámy.
Sám si musíte volit, z čeho budete zdít.
Já bych šel do levného porobetonu, dle momentální ceny. Slabou zeď a silný izolant, zevnitř sádrokarton.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru