Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Péče o tlakovou nádobu

Zdravím všechny. Jdu sem s dotazem ohledně péče o tlakovou nádobu. Byl mi v mém zaměstnání nabídnut velmi levně nepoužívaný hasící přístroj v rámci vyklízení skladu. Tento hasící přístroj je v podstatě 6KG tlaková nádoba na CO2. Rok výroby 95, tudíž mu ještě 15 let zbývá. Poslední kontrola byla vykonána v roce 2014, další tlaková zkouška je na nálepce nařízena k roku 2016. Tuto nádobu nehodlám používat jako hasící přístroj, ale jako tlakovou láhev s CO2 do akvária. Jaké všechny zkoušky je potřeba před uvedením do provozu jako tlakovou láhev s CO2 pro akvárium provést? Vím že je potřeba odstranit trubici která vede na dno láhve a zajišťuje únik plynu z láhve v kapalné formě. Nicméně co se týče revizí, zkoušek apod..? Jelikož jej nehodlám používat jako hasící přístroj, není prý revize nutná. Nicméně co tlaková zkouška? Jak často by se měla vykonávat pokud se nejedná o hasící přístroj ale o nádobu určenou právě k těmto účelům (svařování, akvaristika) ? Nebo je potřeba ještě jiná zkouška než tlaková? Pokud někdo z vás tuto zkoušku prováděl, kolik tato zkouška stojí? Po této zkoušce pouze přelepí starý štítek s rokem novým? Mám v plánu si celou nádobu ještě přebarvit z původní červené na klasickou šedou (barva lahví na CO2). Nebo celý list co je na tom hasičáku nalepen sundají a nalepí tam takový, který není určen pro hasící přístroje? Děkuji za odpovědi. Hezký den.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Je to stále hasicí přístroj a tak schválený pro výrobu, takže nezávisle na účelu použití se vykonáva… nový
leo 12.07.2020 09:38
leo
Revize hasicího přístroje a tlaková zkouška tlakové nádoby jsou dvě zcela různé věci. Revize se ozna… poslední
umfa 12.07.2020 17:59
umfa

Je to stále hasicí přístroj a tak schválený pro výrobu, takže nezávisle na účelu použití se vykonávají revize a tlakové zkoušky HP. Udělá vám to kterákoliv firma s oprávněním pro revize požární techniky. Žádný jiný štítek než na HP vám dát nemůžou. Pokud chcete přístroj využívat jinak, je to vaše věc, ani vám nikdo nepřijde kontrolovat, zda máte platnou revizi. Pokud chcete ale opravdu všechny předepsané revize (1x ročně) a TZ (1x za 5 let) provádět a platit, pak se vám spíš vyplatí si pronajmout tlak. láhev s CO2 u nějaké firmy, prodávající technické plyny.

Revize hasicího přístroje a tlaková zkouška tlakové nádoby jsou dvě zcela různé věci. Revize se označuje nálepkou, tlaková zkouška vyražením data a čísla zkušebny do hrdla tlakové nádoby. Teď jde o to, k čemu ji potřebujete. Jestli je tlaková zkouška ještě platná, tak stačí když do lahve strčíte na drátě žárovku a podíváte se, není-li tam koroze. Pokud ne, je lahev nejspíš v pořádku. Někteří lidé používají i lahve s dlouho prošlou tlakovkou, nejsou-li zkorodované, ale to tady samozřejmě nemůžu doporučit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru