Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Duté špalety kolem oken

Akým spôsobom si odhalila a prišla na dutiny v špalete?

Poklopávaním na hrany?

Lebo medzikoené spáry (medzi osadenými oknami a murivom) sa vylejú nejakou rozpínateľnou pur penou a okra, aby lícovala hrana s menším priemerom vsadeného okenného rámu, sa dolepí po obvodoch polystyrénom na ktorý sa natiahne finálna omietka, ktorá na omak, na poklep, duní.

Sú to šalamúnske, neodborné riešenia, tzv. rýchlovka Potemkinovských dedín modernej doby šlendriánov. Vyrobia rozmerovo menšie okná než sú pôvodné, osadia, podlepia okolie a nutne musia z interiéru zmenšiť otvor aby prekryli pur penu prípadne úchytné skoby okien naraené do muriva.

Správne by sa malo nové okno zasekať do pôvodného otvoru, aby sadlo "ako riť na šerbeľ", spáry po sekaní zatesniť pur penou (kedysi sa nacpal do medzery medzi oknom a murivom iba pucvolový motúz) a následne hygroskopickou, vápenocementovou omietkou pôvodnú špaletu iba líznuť a zapucovať ju, aby neboli vidieť záseky po majzlíkoch kde opadala omietka. Žiadny prídavný polystyrén sa nesmie zo strany interiéru lepiť a následne omietkou polystyrén okožovať lebo nielenže duní, ale stačí mierny úder, náraz a celá hrana odpadne až po polystyrén.

Lepenie polystyrénu sa robí výhradne pri dotatočnej izolácii z exteriéru muriva na fasádu, aby sa znížil prechodový tepelný most aj na bočných hranách otvorov špaliet okolo okien.

Mala si si najprv vymienť v Zmluve od dielo a na tvári miesta pri práci svoju požiadavku na presné zameranie okien s ich osadením. Teraz ti nepomôže nič. Museli by vyrobiť nové okná väčších rozmerov a osadiť ich presne na mieru do pôvodného otvoru.

Alebo odstrániť dutý polystyrén, osekať maltu a natiahnuť nové špalety na nejaký savý podklad v podobe keramického, armovaného pletiva.

https://lnk.sk/bZ12

Dnes ti to z týchto šmudlov, samozvaných, rýchlokvasených expertov nebude nikto robiť. Nová doba.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny