Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem sekačka má menší výkon

Dobrý den.
Měl bych dotaz ohledně elektrické sekačky. Stáří kolem 10 let.
Občas při rozběhu se nechce roztočit. Poté co před spuštěním rukou protočím kotouč se rozběhne bez problému.
Nejspíše to bude vadný rozběhový kondenzátor.
Také se mi zdá, že při sečení má menší výkon než dříve. A to je můj hlavní dotaz.
Může být snížený výkon při běhu sekačky na svědomí také již špatný kondenzátor, nebo kondenzátor je potřebný jen při rozběhu? Nebo může být spíše napálené vinutí motoru?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dobrý den,bude špatný kondenzátor,nesekejte a dejte nový,nebo odejde motor.Ten výkon při sečení je s…
Lubomír 16.06.2020 10:12
Lubomír
Díky za odpověď. Jak to popisujete jsem si také myslel, že to bude tím kondenzátorem i při běhu seka…
harald 16.06.2020 21:37
harald
Main Gááát, prístup ku kondíku je výhradne z vrchu sekačky, pod deklom. Ak si položíš sekačku na ro… poslední
Nuda 17.06.2020 10:26
Nuda

Dobrý den,bude špatný kondenzátor,nesekejte a dejte nový,nebo odejde motor.Ten výkon při sečení je snížen právě i kondenzátorem,při zátěži klesnou otáčky a vadný kondenzátor je nedokáže hned vyrovnat.Na základě tohoto jevu vzniká v motoru velké teplo,které skončí,pokud nejsou v motoru tepelné pojistky jeho spálením.
A další,jste docela sebevrah,byl jsem svědkem v čekárně když přivezli pána s useknutými čtyřmi prsty na ruce.Měl sekačku samo-domo s tlačítkem startu.Otočenou čistil s kabelem v síti,zavadil o tlačítko a bylo vymalováno.:-)

Díky za odpověď.
Jak to popisujete jsem si také myslel, že to bude tím kondenzátorem i při běhu sekačky.
Nemám s tímto zkušenost, tak jsem si to chtěl ověřit, než sekačku budu rozebírat.
Samozřejmě, že na kotouč nesahám přímo rukou, ale kusem štípanky. Akorát si teď říkám, že bych případně nepřišel o prsty, ale mohl je mít klidně polámaný, když by se sekačka náhodou rozběhla.

Main Gááát, prístup ku kondíku je výhradne z vrchu sekačky, pod deklom.

Ak si položíš sekačku na rovný ponk, na stôl všetkými kolesami rovnomerne, aby si mal pohodlný prístup k odňatiu vrchného, okrasného dekla, k sekacím nožom sa nedostaneš paprčou, prstami či nohami.

Alebo najprv otoč, polož sekačku na bok, stredovou skrutkou uvoľni sekací nôž, daj ho dole spolu s centrovacou vložkou a najprv nabrús sekacie hrany karborundovým kotúčom niekde bokom v dielni. Nôž zatiaľ nechaj mimo sekačky než vymeníš kondík, vyčistíš od bordelu vrchné zedeklované ložisko pod plastovou vrtuľkou nasadenou na hriadeli direct drive z motora.

Motor spolu s vnútrom sekačky sa dá od prachu tlakovou vapkou pohodlne vystriekať, vyčistiť aj s pridaním saponátu do vapky, len je nutné po tomto úkone nechať vinutie odkrytého motora sekačky na priamom Slnku, pri 25°C teple na vzduchu aspoň 96 hodín absolútne vysušiť od zatečetenej vody než sa zasunie kosačka do šaltra s napájaním 230V/50Hz. Moji chalani to vo firme na jeseň takto bežne robia so sekačkou, že ju vapkou tlakom vyčistia, aj motor. Ložiská sú síce zadeklované, ale presprejujú ich WD40, aby zatiekol olej pod pliešky do guličiek ložiska, aby vodou nezoxidovali ložiská lebo by kosačka hučala, vrešťala.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru