Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem vyhláška 508,paragraf 23

Ahoj,sory ak som tu položil otázku podobného charakteru.Ide o to že v auguste mi končí vyhláška 508,paragraf 23.Som vyučený elektrotechnik od roku 2002,v práci už 6 rokov nepracujem ako elektrotechnik,predtým som pracoval ako elektrotechnik.Zapojenie vypínačov,zásuviek,výmena ističa,zapojenie motorov s tým by som nemal problém,čo sa týka napr.zrobenie elektroinštalácie v rodinom dome,bytovke(naťahanie káblov,zapojenie rozvádzača na to by som si netrúfol).Samozrejme čo neviem,čomu sa nerozumiem a nemám v tom prax sa do toho nepúšťam a radšej sa opýtam skúsenejších.No a ide mi o to či si do budúcna myslím že sa to obnovuje na 5 rokov,túto vyhlášku obnoviť,proste keď som už trocha stratil prax aby sa niečo nestalo.Doma mám knihu od Meravého-Elektrotechnická sposobilosť pre elektrotechnikov,ktorú si asi 2-3 do roka prečítam.Taktiež si niečo prečítam so stránky elektrika.cz.....V civile,nazvem to tak mám na mysli mimo práce ma niekto občas zavolá na nejakú tú lahšiu opravu elektro.Pekný večer.Ps v práci mi už vyhlášku nepreplatia,zaplatím si ju sám.

Předmět Autor Datum
Tak som si 2 - 3 krát prečítal niečo, čo si nazval otázkou a stále som nepochopil, na čo sa vlastne…
ok 15.06.2020 04:03
ok
To je nějaká mutace československé vyhlášky 50/1978sb. která v čechách stále platí (byly prý snahy o…
ml1 16.06.2020 16:53
ml1
Do vyhledavače bych zadal „školení vyhláška 50“ nebo „školenie vyhláška 508“ podle státní příslušnos… poslední
Prim 17.06.2020 06:37
Prim

Tak som si 2 - 3 krát prečítal niečo, čo si nazval otázkou a stále som nepochopil, na čo sa vlastne pýtaš. Chceš si obnoviť spôsobilosť? Kedykoľvek môžeš. Samozrejme tým stratenú prax neobnovíš, obnovíš si len teoretické vedomosti týkajúce sa bezpečnosti a formálnu spôsobilosť vykonávať práce na elektrickom zariadení. Môžeš to potom uplatniť v prípadnej pracovnej zmluve, alebo v živnosti, ak nejakú máš. Ale bez praxe - s prepáčením - je to somarina. Je to ako vodičák pre človeka, čo nevie jazdiť na aute. Za chyby ktoré urobíš na elektrickom zariadení zodpovedáš v plnej miere len ty bez ohľadu na to, či máš alebo nemáš vyhlášku. Spôsobilosť chráni len tvojho zamestnávateľa pred obvinením, že dal prácu urobiť nekvalifikovanému človeku a v prípade živnosti nedostaneš živnosť súvisiacu s prácami na elektrickom zariadení bez platnej spôsobilosti.
A ešte poznámka:
$23 vyhlášky 508 sa týka riadenia prevádzky alebo činnosti poučených pracovníkov. Ale čítam už po 4-tý krát tvoj text - fakt si na to trúfaš? Lebo tú činnosť (ak máš mať povolenie ju riadiť) by si mal mať v malíčku ľavej zadnej nohy a nesmel by si nariekať nad stratenou praxou.

To je nějaká mutace československé vyhlášky 50/1978sb. která v čechách stále platí (byly prý snahy o náhradu, ale naštěstí na ně nedošlo)? Nebo je to nějaká speciální oborová verze (v čechách má třeba dráha svojí vlastní verzi padesátky, ale dráha má všechno svoje, to je stát ve státě). Pro zaměstnané je tohle starost zaměstnavatele (který nám kvalifikaci pravidelně obnovuje, samozřejmě pokud člověk pracuje v oboru), tak ani nevim, kam bych se obracel jako živnostník nebo OSVČ, asi na nějaký inspektorát práce (tedy to co se dřív jmenovalo inspektorát bezpečnosti práce a bezpečnost z toho vypadla), určitě nám to někdy na školeních říkali.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru