Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Hromosvod na starém domě

Na 80 let starém domě měníme eternitovou střechu za plechovou. Domluven a naceněn byl i nový svod hromosvodu. Spolumajitel za naší nepřítomnosti souhlasil s návrhem firmy, že starý zkorodovaný hromosvod (samotnou tyčku) uřízne a namontuje jeho náhradu - vyčnívající ocelové lano na komín. Prý že pro staré domy neplatí v oblasti hromosvodu žádné normy. Bude to vyčnívající lano plnohodnotná náhrada původního hromosvodu?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
80 let staré hromosvody mohou být dále provozovány pokud jsou v dobrém stavu a o to co popisujete do…
Ra20z 02.06.2020 10:01
Ra20z
Tak dnes byl u nás revizní technik hromosvodů. Platnou revizní zprávu jsme nedostali. Že to musí být… poslední
Karel__ 26.06.2020 13:46
Karel__
Každá rekonstrukce musí odpovídat stávajícím normám. nový
Kyncl 02.06.2020 11:25
Kyncl
Myslím si že na jakýkoli dům musí platit norma ohledně hromosvodu. nový
Labrador 05.06.2020 10:59
Labrador
Ak ti to robí firma, tak ty nemusíš vedieť ako to má byť urobené. Miesto toho si vyžiadaš revíznu sp… nový
ok 05.06.2020 12:21
ok

80 let staré hromosvody mohou být dále provozovány pokud jsou v dobrém stavu a o to co popisujete dobrý stav není. Provádíte rekonstrukci střechy a tím pádem musíte řešit i rekonstrukci hromosvodů podle aktuálně platných norem.
Stavební firma co navrhuje lano vystrčené kousíček nad komín místo tyčového jímače který pokryje celou budovu vám platnou revizní zprávu nedá.

Tak dnes byl u nás revizní technik hromosvodů. Platnou revizní zprávu jsme nedostali. Že to musí být řešeno podle platné revizní smlouvy (jak jste tady psali), že to bude chtít projekt, a může to stát až 120 000 Kč. Plus výkopy okolo celého domu. Úžasné.

Jak jsem se na diskuzích dočetl ochrana domu hromosvodem funguje tak, že od špičky se rozprostírá ochrana pod úhlem 45 stupňů. Z toho mi vyplývá, že aby ochránil celý dům a byl by sám musí být dost dlouhý. Problém je, že původní byl dlouhý cca 1 metr, nový vystrčený kousek nad komín je jednak mimo osu domu do strany, jednak max 10 cm dlouhý. Revizní technik doporučil ten nový krátký hromosvod odstranit, že tak bude dům bezpečnější. Má pravdu? Někde jsem četl, že jako dodatečná ochrana se dá brát uzemnění kovové střechy. Je to tak?

Ak ti to robí firma, tak ty nemusíš vedieť ako to má byť urobené. Miesto toho si vyžiadaš revíznu správu. V prípade, že napr. uvádzaš hromozvod v poisťovacej zmluve, tak tú správu budeš aj potrebovať. Počítaj s tým, že poisťovňa tú správu nebude kontrolovať pri uzatváraní zmluvy, ale až pri prípadnej likvidácii poistnej udalosti, ktorú mohol spôsobiť blesk.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru