Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem dírky v nábytku

Před čtymi léty, jsem zakoupila starou komodu.Byla zachovalá,žádné dírky po dřevokazech.Letos v dubnu, jsem si všimla, že v komodě jsou dírky a nejvíce
jich je v nohách komody.Natřela jsem nábytek červostopem, ale mám strach, aby mi brouk (červotoč?) nenapadl starožitné hodiny, které stály vedle.
Můžete mi poradit, prosím, jak mám dál postupovat?Co je to vůbec za hmyz? Díky předem za radu!!!!

Předmět Autor Datum
http://www.chytre-bydleni.cz/cervotoc-a-jeho-likvidace--jak-na-to Zde je napsáno jak na to. nový
nerady 31.05.2020 22:36
nerady
Prípadne prestriekaj tesne z blízka drevo, vyfúkaj dierky v dreve, mastným prípravkom zn.: Biolit v… nový
Nuda 01.06.2020 07:33
Nuda
Děkuji!!!!! Vyzkouším! nový
sběratelka 02.06.2020 15:48
sběratelka
Dobrý den. V předchozích radách byly doporučovány syntetické, tzn. zdraví škodlivé přípravky na hube… poslední
vitovec 07.06.2020 19:07
vitovec

Dobrý den. V předchozích radách byly doporučovány syntetické, tzn. zdraví škodlivé přípravky na hubení červotočů, vhodné jen pro určité aplikace. Pro ošetření nábytku, kde dochází např. ke kontaktu s potravinami a pod. byl v knize "Starožitný nábytek údržba a opravy" a v příloze "HOBBY, dům a byt" publikován návod na ošetření přírodními, zdravotně nezávadnými prostředky. Viz přil. obrázky.
Před cca 15ti lety jsem restauroval na chalupě starou "špajsku" ze smrkového masivu. Tzn. odstranění olejového nátěru, odmaštění,náhrada hmyzem totálně poškozených noh, vybroušení a napuštění speciálním voskem na starožitný selský nábytek. Pro poškození červotočem jsem skříňku, před broušením řádně napustil vpředu zmiňovanými přípravky, použil jsem tu variantu s lihem. Líh se snáze vsakuje do dřeva. Sanace byla úspěšná, od té doby se červotoč nikde neobjevil, ani pilinka. Dírky po červotoči jsou "zaretušovány" použitým voskem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru