Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Kupole? https://cs.wikipedia.org/wiki/Kupole Zrejme dnes nikto takúto opachu ozrutných vysokých brá…
Nuda 23.05.2020 09:20
Nuda
Nuda, Ty se opravdu nudíš. Z dětství si pamatuji, že studny zakončené kopulí byly běžně na zahradách…
pamelnik 23.05.2020 09:33
pamelnik
Například: https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn%3AANd9GcRejHPtbBM44GM9CvHLakAQq9xBH-jPec…
pamelnik 23.05.2020 09:39
pamelnik
Dnes žiadna registrovaná spoločnosť na trhu sa nebude zaoberať priemyselnou výrobou tejto nepraktick…
Nuda 23.05.2020 09:53
Nuda
Tebe je tady škoda.
pamelnik 23.05.2020 09:56
pamelnik
Vlastním s.r.o., stavebnú spoločnosť, zamestnávam cca 150 statočných, pracovitých, sem-tam zlodejský…
Nuda 23.05.2020 10:06
Nuda
Hele Nudo, vyjmenovávej tady radši to co nemáš, nikdy jsi nedělal a čemu nerozumíš. Bude to výrazně…
czcharlie 23.05.2020 13:28
czcharlie
On si Nuda asi zase zapomněl vzít prášky na ty jeho komunisticko-imperialistické deprese a halucinac… nový
Karel04 24.05.2020 12:01
Karel04
Musí to být beton? Poslední dobou jsou vidět různé plastové nádrže na dešťovku a mají polokulovitá č…
čumil old 23.05.2020 20:53
čumil old
Děkuji za odpověď. Tady nejde o beton, ale z mého pohledu o jednoduchost. Koupíš normovanou betonovo… poslední
pamelnik 24.05.2020 19:30
pamelnik

Kupole?
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kupole

Zrejme dnes nikto takúto opachu ozrutných vysokých bráľ a skáľ nebude vyrábať, aby kupolu žeriavom kládol na okraj studničných skruží, jedine ako záťaž, aby si spodný okraj studne nonstop sadal do podložia.

Moja odborná rada znie: Zašalovať do požadovaného tvrau, zaarmovť roxormi a odliať úplne polosuchou zmesou betónu na požadovaný tvar kupole s cifrovaným cimbuřím na jej okrajoch. Potom povrch vyzretého betónu zlatom oplechovať, nech máš kúsok Moskvy s Rudým náměstím na záhrade.

Tiež sa dá jednoducho vyrobiť kupola vymurovaním na spevnenom základe okolia zapustenej, studničnej skruže napríklad z bielych, cemento-pieskových tehlál klasického rozmeru tehly. Cementovo-pieskové tehly sa nerozpadnú v zime ani ak sa nasiaknu vodou a mrazom. Je nutné k lepeniu tehál používať špeciálnu maltu do exteriéru, nemrznúcu, nenasiakavú s plastifikátormiu.
https://www.obkladytrnava.sk/betonova-tehla-druhy/

Každý šár položených tehál od základe sa bude zužovať napríklad o ubranie jednej tehly v horizontálnom rade až po samotné ukončenie končictej kupole. No, na parádu, mať kupolu nad studňou, to budú susedia čubrnet, visieť na plote v nemom úžase s otvorenými chrápami, jak husa do piva. Hustýýý.

Dnes žiadna registrovaná spoločnosť na trhu sa nebude zaoberať priemyselnou výrobou tejto nepraktickej, neúčelnej, zbytočnej opachy.

Ale ak myslíš tento poklopec, škridľu ala z kastróla na šporhelte, návod si dostal.

Vyrob si šalung (napríklad z lepeného 20cm polystyrénu na sebe, ktorý vyrežeš do požadovaného tvaru) zaarmuješ dvojmo roxormi a na záver obcápeš polosuchou zmesou betónu s plastifikátormi, napríklad modrým Duvilaxom, aby sa dal finálny povrch betónovej zmesy elegantne zagletovať.

Po 21 dňoch zretia si zavoláš žeriav, ruku, a tá ti dekel položí na studňu. Nechaj v betóne z armatúry v strede škridle trčať oceľové uško, aby mali opachu za čo zavesiť na hák žeriavu.

Marginálne: Pojem Kupola v stavebníctve a architektúre je presne definovaný tvarom, rozmermi, základňou, výškou s postupom prác v čase a priestore nášho Vesmíru, ak sa ešte nepoznal liaty betón ani armovanie oceľou. Nie je to tá tvoja škridľa položená na kastróli zo šporheltu s chutnou várou brambor v slupce.

Vlastním s.r.o., stavebnú spoločnosť, zamestnávam cca 150 statočných, pracovitých, sem-tam zlodejských, lenivých občanov, a tak som niečo v svojom storočnom živote videl, počul, aj vykonal.

Radím ti objektívne, ba velice múúúdro. Na nejaké kupole sa vybodni. Prípadne si daj vyrobiť u kováča z tepaného, kutého, krúteného železa okrasnú kupolu, aby ti mohli očarení turisti hádzať do studne mince, zlato, striebro, toláre ba i CZ korunky. Ešte keby si bol šťastným tatíčkom siedmych hriešne krásnych dcéreniek, princezničiek, zlatovlások vybavené mastnými, šťavnatnými vydajachtivými chacharami, máš studňu plnú bohatstva od pocestných trubadúrov.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru