Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zahradní čerpadlo

Ahoj, mam dotaz na místní členy. Mam studnu (5m), kterou bych rád využil na zalévání zahrady. Dostal jsem použité (funkční) čerpadlo ygl-sm 1100 a teď řeším co zvládne a jakou hadici na něj napojit.

Moje idea je připojit mladíci 1/2, dlouhá cca 25-30m, kdy na konci bude zalévání koncovka (asi Gardena - plastová).

Napadají mě otazky:
Zvládne čerpadlo zásobovat hadici popsanou vyse?
Jakou hadici (1/2) použít, aby zvládla i chladnější počasí, byla poddajná aj. (na zimu uklidím)?
Jaké koncovky použít na napojení - plast/kov?
Případné další rady/osobní tipy/zkušenosti?

Díky!

Předmět Autor Datum
Značku čerpadla neznám. Průřez hadice musíš zvolit dle vývodu na čerpadle. Používám dražší hadice s… nový
nerady 21.05.2020 21:54
nerady
S tímhle čerpadlem zkušenost nemám, ale papírově asi vyhovuje. Co bych ale viděl jako problém, je ta… nový
mire 21.05.2020 22:35
mire
Čerpadlo OK, ale doporučil bych hadici 3/4´. V případě půlcoulové jsou velké tlakové ztráty a malý p… nový
leo 22.05.2020 09:23
leo
Souhlasím, mám cca 30m 1/2 hadice a tahám z hloubky 2 metry. Mám čerpadlo Hecht 3080 a průtok je 100… nový
aki 22.05.2020 09:33
aki
To nie je čerpadlo, ale detská hračka. Výtlak max. 4.8 bar samonasávací podtlak zo studne 6bm. Jedna… poslední
Nuda 22.05.2020 10:12
Nuda

Značku čerpadla neznám. Průřez hadice musíš zvolit dle vývodu na čerpadle. Používám dražší hadice s vnitřním opletem které drží průřez. Ty levné se hned zlomí. Pokud budeš nechávat hadici na sluníčku tak brzo odejde do věčných lovišť zvláště ty levné. Osobně bych přímo ze studny nezaléval jelikož voda je studená a rostliny trpí tepelným šokem. Lepší je přečerpat vodu do nějaké nádrže kde ji ohřeje sluníčko a voda je oražená. Koncovky používám hlavně takové, které nezmenšují průřez ve spoji. Osobně mám hadicové spojky jako mají hasiči (hliníkové) palcový průřez.

S tímhle čerpadlem zkušenost nemám, ale papírově asi vyhovuje. Co bych ale viděl jako problém, je ta půlcoulová hadice. Na tuhle délku tam budou takové ztráty, že než něco opravdu zalijete, tak vystojite do trávníku díru. Také hodně záleží na hloubce, z jaké budete vodu čerpat. Vidím to u známého, sice z takové hadice prestříkne malým paprskem celou zahradu, ale než napustí kbelík, tak vykouří cigaretu?.

Čerpadlo OK, ale doporučil bych hadici 3/4´. V případě půlcoulové jsou velké tlakové ztráty a malý průtok, který ještě snižují všechny spojky a koncovky, které průřez dále redukují. Pak jde vše pomalu, zalévání i napouštění nádob.

To nie je čerpadlo, ale detská hračka. Výtlak max. 4.8 bar samonasávací podtlak zo studne 6bm. Jedna odstredivá lamela:

https://assets.einhell.com/im/imf/800/902_151775/

Použi 1/2" hadicu napojenú na koncovú trysku alebo ak budeš manuálne napĺňať barely na oteplenie vody na zálievku, je skladnejšia na zmotanie ak ju budeš na zimu baliť do role a skladovať v šope. Dnes armované, záhradné hadice môžeš s kľudom nechať položené v zime na pôde celoročne v záhrade, neprasknú mrazom ani v prípade, ak v nich zostane voda. Sú poddajné, pružné, rozťažné, mráz s vodou ich nepoškodí.

Osobne mám tiež hadice nonstop položené z točiek celoročne na záhrade, popri chodníčkoch, neskladujem ich doma. Vydržia desaťročia bez ujmy. Len ak sú zamrznuté, plné zmrznutej vody, nesmieš po nich šliapať, dupať alebo jazdiť vozidlom, mohli by prasknúť.

Najviac trpia hadice vystavené slnečnému ÚV žiareniu, ktoré poškodzuje plasty, zvetrávajú, krehnú.

Na druhý koniec záhrady môžeš hadicu zakopať na hĺbku jedného rýľa do pôdy a na konci vyviesť zo zeme nadstavenou pozinkovanou trubkou zo zeme, ako točku, zabetónovanú v zemi, aby sa rúra nevyklala pri otáčaní vetilom.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru