Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Choroba vinica

Cau,

vie niekto povedat podla obrazka o aku chorobu vinica sa jedna? https://ibb.co/SsJn0QV
mam 3 korene, asi 6 rocne, minuly rok zacal jeden akoby "schnut", dufal som ze cez zimu sa "zotavi",
ale uz teraz vidno ze to pokracuje. Ten stredny (z tej jendej strany toho choreho) akoby zacinal mat
podobne priznaky, mozno sa to nejak postupne siri. Da sa zachranit postrekom ci vykopat? Dik.

Předmět Autor Datum
Vypadá to na chlorózu, hlavne nedostatok železa, horčíka, fosforu a síry v pôde. Listy striekaj každ… nový
Nuda 21.05.2020 14:04
Nuda
dakujem za vycerpavajucu odpoved, vyzera ze by to mohlo byt ono! vyskusam rady. ono je to s tymi po… nový
emem 21.05.2020 15:09
emem
Ak máš 2,5l ručný postrekovač, je to na tri korene málo. Listy sa musia postriekať z oboch strán, pl… poslední
Nuda 21.05.2020 15:52
Nuda

Vypadá to na chlorózu, hlavne nedostatok železa, horčíka, fosforu a síry v pôde. Listy striekaj každých sedem dní vodorozpustným železom ferrovit v chelátovej forme a okolo koreňa zarýľuj síran železnatý (zelená skalica) aspoň 0,5kg + Horčík v čistej forme. Osobne aplikujem na dozrievajúce hrozno a na jablone na listy a na plody https://www.agrichem.sk/produkt/19-agricalmag kvôli obsahu chloridu vápenatého (kalkosan).

Si vyber z ponuky nejaké práškové, minerálne látky a ferrovit:
https://www.agrichem.sk/

https://www.agrichem.sk/produkt/45-zelena-skalica

Toto je velice dobrá papanica, priam lahoda pre vinič, rodiace dreviny aj pre ihličnany, konifery:
https://www.agrichem.sk/produkt/42-horka-sol-praskova

Hrozno potrebuje pH neutrálnu, prípadne mierne zásaditú, nepremokrenú pôdu.

Tiež velice opatrne s dusíkom, iba skoro na jar lebo prehnojením dusíkom sa blokuje prístup k ostatným minerálnym látkam, preto môže z nadbytku hnojenia dusíkom chradnúť. Nemá sused nejakú močovku, suchý hajzel za plotom? Alebo nepoužil Travex, či iný totálny herbicíd injektovaný do pôdy? Dá sa dnes zakázaný travex z laboratórií ešte zohnať.

A teraz k postrekom, fungicídom:

Hrozno trpí na múčnatku skoro na jar:
Thiovit - prášková síra, smrdí, robí bordel.

Profiler WG, prášok, nenecháva stopy na ovocí a na omietkach.

Perenosóra, detto už od jari:

Cabrio Top, Champion a meďnaté, Kuprikol, Ridomil.

Radšej sa zameraj na systémové s hlbkovým účinkom na list proti perenospóre.

Tieto postreky je možné miešať s chelátovými hnojivami na list, vždy podvečer, po západe Oskara. Nie aplikovať zrána, aby stihli prieduchy listov tekutinu s obsahom látok vstrebať a nespálili sa listy prípadne plody po východe Slnka a ÚV žiarenia.

dakujem za vycerpavajucu odpoved, vyzera ze by to mohlo byt ono! vyskusam rady.

ono je to s tymi postrekmi take komplikovanejsie kedze mam len 3 korene... tie davkovania co som nasiel na nejakych fungicidnych pripravkoch
su v kvapkach na niekolko litrov, asi primarne urcene na cely vinohrad, ked dam 2 kvapky na 10 litrov mam toho velmi vela. nemam ten zvysko ani
ked vystriekat pohodlne... radsej by som kupil 0.5 litra pripravku + 1.5 liter vody na zriedenia a mam 2 litre .. ale neviem ci take nieco je....

Ak máš 2,5l ručný postrekovač, je to na tri korene málo. Listy sa musia postriekať z oboch strán, plody, stvoly, stopky, drevná hmota detto.

Kup si za pár šušňov 7l postrekovač so šlaufom, rukojeťou a tryskou na tyčke. Nemusíš miešať plnú dávku šiestich litrov.

Jeden liter koncentrovaného postreku ti vydrží na polici tri roky, nepokazí sa, iba pretrepeš obsah.

S tými pomermi to máš nejako zle vypočítané:

Pomer sa dávkuje 1%, teda s kľudom deci postreku na 10l vody. Strieka sa každých desať dní počas vegetačného obdobia. Radšej slabšia dávka, ale častejšie, každých šesť dní. Po júli znesú listy aj koncentrovanejšiu dávku chelátového hnojiva. Teda jeden liter by si mal na dva roky ak si kúpiš Mikrochelu alebo Harmavit na listy.

Osobne do 16l obsahu el.postrekovača zn.: Agrimotor na gelovú 12V baterku, švacnem štyri deci viaczložkového hnojiva od augusta. Ideálne je striekať tesne po daždi, ak sú rozmočené listy, je zatiahnuté, pod celodenným mrakom, podvečer.

Ročne kupujem na 35 podpníkov Junagold, naťahané v piatich radoch na kordóne medzi betónovými stĺpikmi a zopár koreňov konzumného hrozna Panónia, päť flaší viaczložkového hnojiva s obsahom chloridu vápenatého. Nejaké tri litrovky Síry (kvôli zelenine, cesnaku, cibuli, a k predjarným postrekom nerozvinutých pukov proti roztočom na hruškách), nejaký liter hnojivový postrek na zemiaky a zopár kíl práškových hnojív, horčík, zelenú skalicu, fosfor. Listy mám sýto modrozelené, tmavé, z lícnej strany lesklé, ako psie gule no a úroda je výstavná. Len Jonagold každoročne pozbieram (nie ja, mám na to človeka) množstvo cca 1000kg s priemerom bezvadných, šťavnatých, sladučkých plodov nad normou EÚ.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru