Předmět Autor Datum
Zrezať takmer až po peň nosných konárov. Nenechať olistenie ani drobné konáre. Drevo s listami spál…
Nuda 19.05.2020 20:47
Nuda
Nejsou to prostě vošky - mšice? Mospilan je ještě povoený systémový přípravek, nebo Pirimor. A na km…
kejki 19.05.2020 21:46
kejki
No kazdy list je plny malych musek, asi tedy msice, ale v takovem mnozsfvi a rozsahu? Mam to postrik…
Talleyranda 20.05.2020 12:06
Talleyranda
Postříkat teď, příště podle výskytu. Běžně na to meruňky tolik netrpí, spíš švestky. Mospilan má na…
kejki 20.05.2020 13:09
kejki
Zkus ten Decis, ten zahubí skoro všechny druhy potvor. poslední
Karel04 20.05.2020 23:18
Karel04

Zrezať takmer až po peň nosných konárov. Nenechať olistenie ani drobné konáre. Drevo s listami spál na pahrebe s priložením iných polienok do tla. Neboj, strom obrazí do jesene s nasadením kvetných pukov na rok 2021.

Dnes sú dosať systémové postreky, fungicídy proti monilióze dreva, len ich musíš aplikovať tesne pred kvetom na nevypučané puky a na mladé konáriky, vyslovene omyť a opakovane tesne po odkvete umyť detto okvetné lístky a mladé drevo tesne pred olistením.

Už teraz pohnoj ku koreňom vysokou dávkou superfosfátu (zrýľovať okolo koruny hlboko do pôdy), draslíka, horčíka, síran železnatý a pár 4-5 polievkových lyžičiek boraxu (u zváračov dostaneš kúpiť borax). Vyvaruj sa hnojenia dusíkom, Cereritu apod., je to jed pre peckoviny, dusík, močovina podporuje hubové ochorenia, ktoré sa šíri v miazge komplet habitusu. Na jeseň sa stiahne do koreňovej sústavy a na jar máš usychanie plodonosného dreva. Kôstkoviny vyžadujú pH neutrálnu pôdu, prípadne mierne zásaditú, povápnenú. Radšej otestuj lakmusovými papierikmi pH v rozmočenej pôde s destilovanou vodou. Lakmus by mal farbiť mierne na zeleno, ale iba mierne.

Tým, že teraz hlboko zrežeš komplet korunu, necháš iba štyri najhrubšie vetvy v tvare vyvráteného parazóla kvôli kotlovitej korune vytvorenej z mladého obrastu až na budúci rok, zbavíš sa v miazge dreva konárov a haluzí 99% podhubia, napadnutého habitusu v miazge vrcholových konárov a haluzí.

Nemaj obavy, mne tiež skapíňali dve marhule a tak som ich motorovou pílou zrezal takmer po peň, až po štyri hrubé haluze v priemere ľudského stehna. Obrazili a na ďalší rok začali rodiť podnes zdravé marhule.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru