Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem nosnost zdi pro zavěšení bojleru

Starý tlakový elektrický ohřívač vody - bojler 125 litrů s vlastní vahou asi 70 kg, tedy celkem asi 200 kg visí od doby postavení domu na zdi z měkkých plynosilikátových tvárnic (z roku asi 1975) na 4 šroubech. Váha se roznese na všechny čtyři tedy asi po 50 kg na šroub. Zřejmě M12 zacementované do zdi do hloubky asi 10 cm a možná i víc, není to vidět.

Nový bojler (OKCE 125) se zavěšuje pouze na 2 šrouby, celá váha tedy visí na dvou šroubech se zátěží asi tak 90 kg na šroub.

Dotaz: unese zeď z měkkých plynosilikátových tvárnic takovou zátěž? Šedé plynosilikátové tvárnice byly vyráběné z napěněného elektrárenského popílku, nařezané na rozměry 60 x 30 x 25 cm. Dobře izolují, ale jsou měkké, dají se řezat pilou, dá se do nich zatloukat hřebíky.

Nevymačkají se kotevní šrouby do tvárnice a nevylomí se i s bojlerem ze zdi? Je možné bojler na tuto zeď zavěsit pouze na 2 šrouby? Děkuji za vaše rady a zkušenosti

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pokud tam jsou ty šrouby dostatečně ukotvené, což asi budou pokud se neviklají, tak se nestane nic.… nový
J_K 27.04.2020 08:51
J_K
Děkuji vám za rady a zkušenosti. Zkusím, jestli budou původní šrouby držet, nebo pokud půjdou vyndat… nový
náhodný 27.04.2020 08:58
náhodný
Jak jsem psal, pokud se neviklají, s klidným srdcem bych je tam nechal. Šroub M12 vyhovuje, hmotnost… nový
J_K 27.04.2020 09:17
J_K
Lepšia je chemická kotva, natlačiť pištoľou do diery a kladivom zaraziť skrutku do muriva (nasaď si… nový
Nuda 27.04.2020 09:27
Nuda
Nuda: díky za rady i vtipné komentáře, dobre sa to číta. Váha 200 kg je odhad: váha bojleru OKEC 12… poslední
náhodný 27.04.2020 10:46
náhodný

Pokud tam jsou ty šrouby dostatečně ukotvené, což asi budou pokud se neviklají, tak se nestane nic. Mám dům také z těchto tvárnic, z roku 1980 a 20 let tu visel na 2 šroubech M16 kombinovaný bojler na 200 litrů.
Ty staré tvárnice jsou podle mého o dost kvalitnější než současné Hebly, Ytongy atd. U těch se píše, že nesmí být neodkryté na dešti a mrazu, aby se nerozpadly. Několik tvárnic z původní stavby zbylo a celých těch 40 let leží na zemi u plotu. Už samozřejmě nemají tak ostré hrany a utržily nějaké škrábance, ale pořád jsou pevné a klidně by se nechaly ještě dnes použít na zdění.
Ale bojlery se kotví i do současného plynosilikátu a také drží. Ostatně je to jen statické zatížení.

Děkuji vám za rady a zkušenosti.
Zkusím, jestli budou původní šrouby držet, nebo pokud půjdou vyndat, tak by asi bylo lepší dát nové M14 nebo M16 (?) a zajistit chemickou kotvou, nebo stačí postaru zacementovat cementovým lepidlem na obkladačky?

Jak jsem psal, pokud se neviklají, s klidným srdcem bych je tam nechal. Šroub M12 vyhovuje, hmotnost se do zdi roznáší cementovým lůžkem. Kdyby ukotvení mělo vůli, tak bych asi použil chemickou kotvu. Je s ní čistější práce než s cementem apod.

Lepšia je chemická kotva, natlačiť pištoľou do diery a kladivom zaraziť skrutku do muriva (nasaď si najprv na štyti otáčky matku, aby si kladivom nezmrvil závit pri mlátení do skrutky). Kotva za čerstva vytečie okolo skrutky. Detto je možné spraviť aj s cementom alebo hustejšou sádrou, len je nutné dieru klystírom s vodou najprv vypláchnuť od prachu a hlavne navlhčiť, aby cement nezhorel a aby sa uchytil, nech sa ti nevyklá skrutka v diere.

Matku nemusíš uťahovať. Ani ak zavesíš boiler na tvár miesta.

Nechaj voľný priestor medzi murivom a medzi matkou cca 3mm a boiler iba za hrany odsadených matiek zavesíš podľa rozteče výrezov na plechu. Boiler určite nespadne, spoza hrán matiek sa výrezy plechu držiaka boilera určite nikdy nevyvlečú. Ani ak budeš s citom uťahovať šroubenie na zavesenom boilere, tj. 1/2" mosazný holender na teplú a studenú vodu, hlavne uťahuj prívody s citom pri nenaplnenom boilere vodou, ideálne závity omotané "koudelníka syna z Kutné Hory", namazaný poriadne silikónom (silikónovou, stuženou vazelínou v tube), lebo teflónové pásky stoja za prd ak nie si zručný majster od fachu. Kúdel (česaná ľan) má výhodu, lebo sa časom zatiahne, napučí vodou, kdežto teflon páska ak slzí, kvapká, tak fiting môžeš znovu rozobrať. Teflon nenapučí, ak slzí, tak slzí na veky vekov.

Nuda: díky za rady i vtipné komentáře, dobre sa to číta.

Váha 200 kg je odhad: váha bojleru OKEC 125 je 49 kg bez vody plus 125 litrů vody, to je 175 kg, takže těch dvěstě je zaokrohlená hodnota.
Ještě jednou díky všem za rady a uklidnění, že nový bojler může viset i v takové křehké a měkké zdi jen na dvou šroubech (místo původních čtyř).

Teď ještě sehnat šikovné a silné maníky, aby pomohli původní bojler sundat, aby měli sílu ho uzvednout, vynést ven a nestrhnout si záda. Prý bude plný vodního kamene ze studniční vody, prý až o dvacet, třicet kilo k původní váze kombinovaného bojleru (s výměníkem pro ohřev i z ústředního topení) navíc. Člověk se pořád učí něco nového a je rád, že mu někdo může poradit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru