Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Budou vyhovovat takto provedené podpěry pod mobilheim?

Budu osazovat mobilheim, o rozměru 3 x 10m, na travnatý pozemek zahrady. Pod jeho podlahou jsou umístěny, podélně, 95 cm na obě strany od podélné osy , dvě ocelové traverzy síly 10 cm, po celé délce, a 190 cm od přední a zadní strany, je ještě zesílení, tvořené dalšími stejnými traverzami síly 10 cm, přidanými ze spodní strany přes střed domu. Uprostřed je dvounápravový podvozek, který ale bude nefunkční a nezatížený a bude se pouze lehce opírat o zem.
Podklad bude tvořit zhutněná vyrovnaná zemina a na ní bude osazeno 8 betonových podpěr, vždy 4 a 4 pod jednotlivými traverzami. V místech kde je zesílení (dvě traverzy nad sebou) bude podpěrná výška 35 cm, v místech ke krajům, kde je traverza pouze jednoduchá, bude 45 cm.
Uvažoval jsem, že jsou možné dvě varianty provedení podpěr:
na zhutnělou vyrovnanou zeminu -
1. položil betonovou dlaždici 50/50/5, na její střed pak dvě betonové "plotovky" 30/30/v20 s otvorem uprostřed na sebe a tento otvor pak vyplnil betonem.
V místech, kde je potřeba pouze výška 35 cm, bych vždy jednu plotovku rozřezal diamanťákem na výšku 10 cm.
2. použít ztratné betonové bednění o rozměru 50/30/v25, dát opět dvě tvarovky na sebe, délkou 50 cm napříč pod traverzy a dát je částečně přímo do zeminy, bez těch dlaždic a prolít betonem.
V místech, kde je potřeba výška 45 cm bych je zapustil 5 cm do země a kde je nutná výška pouze 35 cm, bych vždy jednu zase rozřezal diamanťákem na výšku 12,5 cm a zapustil pak do země cca 2,5 cm.
Je mi jasné, že při zimním podmrzání budou podpěry "pracovat", ale myslím, že by to, pro tento případ, nemusel být žádný problém, neboť by to mělo být souměrné.
Co vy na to? Která varianta je podle vás lepší? Dík za reakce.

Předmět Autor Datum
Ten mobilheim tam ma byt trvale? Pokud ano, tak postaveni jen na hlinu nebo lehce do ni je nesmysl.…
re4zon 27.04.2020 20:17
re4zon
Souhlas s předešlou odpovědí a ještě jedna poznámka. Určitě na obvodu "zadělat" tak aby se pod "chat… poslední
nerady 27.04.2020 20:43
nerady

Ten mobilheim tam ma byt trvale? Pokud ano, tak postaveni jen na hlinu nebo lehce do ni je nesmysl. Ze to ma byt zatizene soumerne je hezke, ale zem rozhodne soumerne pracovat nemusi. Jestli to tam ma byt vic nez jednu dve sezony, tak udelejte aspon poradne patky do nezamrzne hloubky, pripadne to dejte na poradne zemni vruty, s vyberem poradi prodejce. A pokud to ma byt na trvalo, osobne bych udelal normalni zakladove pasy, pak se to nemuze hnout nikdy.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru