Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jde otočit křídlo plastového okna - přemontovat panty atd.?

Před několika lety jsme měnili okna za plastové. Časem jsme došli k tomu, že z nezkušenosti jsme špatně zvolili u jednoho samostatného (jednokřídlého) okna stranu otevírání - pantů<>kliky . Jde přemontovat panty okna na opačnou stranu? Pokud ano, zvládne to laik, nebo musím kontaktovat dodavatele? Samozřejmě do toho počítám i ostatní části kování. Klika je uprostřed strany okna, takže asi půjde jen o to ji našroubovat opačně.

Předmět Autor Datum
Teoreticky to jde, ovšem klika je to poslední, co je třeba řešit. Musí se přešroubovat veškeré kován…
leo 27.03.2020 14:58
leo
Když jsem měnil nedávno okna, udělali chybu ve výrobě a dvě okna udělali s otevíráním na opačnou str…
J_K 27.03.2020 17:58
J_K
Výrobci okenních profilů resp. kování s tím počítají a dělají záslepky na špatně vyvrtané díry. Takž…
umfa 27.03.2020 23:44
umfa
Záslepky jsou korunové položky, ale v mém případě šlo o to, že jsem si objednal okna v prvotřídní kv… poslední
J_K 28.03.2020 10:08
J_K

Když jsem měnil nedávno okna, udělali chybu ve výrobě a dvě okna udělali s otevíráním na opačnou stranu. Po zjištění chvíli zvažovali možnosti opravy, ale nakonec se rozhodli vyrobit raději komplet nové rámy i s křídly. Vyjde to levněji. Předělání by snad poveditelné bylo, ale muselo by se nějak vyřešit zakrytí děr a kování vyměnit za opačné.

Výrobci okenních profilů resp. kování s tím počítají a dělají záslepky na špatně vyvrtané díry. Takže stejně bude nutné kontaktovat dodavatele oken, navíc minimálně klička se bude levá a pravá lišit. Osobně bych si nechal udělat nový rám, ty záslepky by mě rozčilovaly :-)

Záslepky jsou korunové položky, ale v mém případě šlo o to, že jsem si objednal okna v prvotřídní kvalitě a ne s viditelnými kazy. Takže by se okna musela ve spojích rozřezat a navařit nové sloupky, což se ukázalo jako dražší řešení než vyrobit okna zcela nová. Ale kdyby to někomu nevadilo, tak by to byl asi ten nejmenší problém. Horší je kolik z původního kování by se nechalo použít, co by se muselo koupit nové a jestli by se podařilo v domácích podmínkách vše přesně navrtat a kvalitně upevnit, aby okno fungovalo jak má. Jsem celkem dost zručný, ale k tomuto bych přistupoval jako k velice rizikové akci, která nemusí dopadnout dobře.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru