Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dobrý den,dle mého názoru to v chapači není,šiju přes padesát let a vždy to je dole namotané mimo sp… nový
Lubomír 27.03.2020 13:02
Lubomír
Polovička má -Elna, kúpený ešte z čias boľševika: https://lnk.sk/yEN1 Mechanizmus bude podobný. Cv… nový
Nuda 27.03.2020 13:31
Nuda
Stroj vyklopte.Na člunek a celý chapač nakapejte trochu oleje nebo petroleje a pomalu sem a tam cuka… nový
kap.dabac 27.03.2020 13:38
kap.dabac
Možná takhle. Pokud je to stejný problém. Je tam na to video. https://www.youtube.com/watch?v=H6SG4u… nový
Kiksfix 27.03.2020 13:59
Kiksfix
Jste skvělý! Díky za radu - 20 vteřin a šíje se dal! Díky moc poslední
Lukas Plzen 17.06.2023 17:03
Lukas Plzen
Vyndat člunek, pinzetou nejlépe zahnutou vyndat zbytky nití s celého prostoru člunku, chapače a zkus… nový
leo 27.03.2020 14:49
leo

Dobrý den,dle mého názoru to v chapači není,šiju přes padesát let a vždy to je dole namotané mimo spodní člunek,tam se to přidře,ono to totiž vypadá na chapač,máte pravdu,ale bývá to jinak.Nevím co máte za stroj,veritas je velký pojem,pokud normální amatérský pro domácnost,tak odjistěte napravo pojistku ,sklopte držáky nití,jinak je můžete ulomit.Vyklopte stroj ať do něj zespodu vidíte.Pokuste se vyndat spodní člunek,potom mírným pootáčením velkého kola napravo to zkuste uvolnit,né velkou silou,mohlo by se něco pootočit a rozhodíte časování,pak už je to složitější.Tam co je umístěn spodní člunek je takový otočný mechanizmus uzlíkovač a pod ten se dostane nit a proto s tím nejde hnout,vždy jsem to kýváním hnacího kola dokázal dostat ven.Jestli tam kus nitě někde kouká,uchopte jí rukou,netrhat,ale mírně táhnout a pootáčet sem tam hnacím kolem,musí se to uvolnit.
Napište,jestli se to povedlo.:-)

Polovička má -Elna, kúpený ešte z čias boľševika: https://lnk.sk/yEN1

Mechanizmus bude podobný.

Cvernu vždy nejak polovička pri jej tvorbe a opravách šitia domácich handár zasekne pod spodným plechom, kde je osadená malá metalicka špulka s cvernou.

Jedine dlhou pinzetou, tak som sa vždy vysomáril zo zadrhnutej niti, až stroj netočil, ale preklzával v spojke.

Opatrne kolom pootáčať ručným kolesom sem tam až sa objaví zašmodrchanec nite v spodnom súostrojí, tak ho treba pinzetou opatrne chňapnúť a jemne povyťahovať, aby sa neprethla cverna, za súčasným ručným pootáčaním kolesa. Niekedy sa mi urvala niť aj na tri krát.

Ideálne z Chirany tento xindel (mám ho doma na kutenie) chirurgickej pinzety, má na konci jemný zobáčik, drží po zacvankutí fest, nie ako pes ježa: https://lnk.sk/uDF1

Vhodné je prevody namazať silikónovým olejom, kľukovku pod deklom, stačí silikónový olej v spreji s dlhým nástavcom hadičky namiesto trysky. Ideálny je olej na šijacie stroje po kvapkách do hejblátiek, ktorý starobou nevysychá lebo obsahuje výlisok s prídavkom kostnej múčky. Silikónový olej tiež nevysychá, je potravinársky neutrálny, len práší z trysky, ak sa neopatrne mačkne.

Stroj vyklopte.Na člunek a celý chapač nakapejte trochu oleje nebo petroleje a pomalu sem a tam cukat setrvačníkem až do uvolnění.Potom cancourky nitě pečlivě odstranit.Protože chapač je z velmi tvrdé oceli nepoužívejte na rozpohybování šroubovák a pod.

Vyndat člunek, pinzetou nejlépe zahnutou vyndat zbytky nití s celého prostoru člunku, chapače a zkusit ručně protočit kolečkem (případně otevřít spodek k lepšímu přístupu. Ono tam bude taky spousta prachu z látek a nití. Pak případně lehce promáznout olejem na šicí stroje

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru