Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem PIR přestaly vypínat

Zdravím,
v příloze jsem vložil PDF s instalací světel a PIR čidel s jejich konkrétním zapojením v chodbě, která je dělená na 2 části. Jedná se o zapojení, kdy odkudkoli člověk jde, tak sepne čidlo a rozsvítí se všechny světla. Dále lze v případě nutnosti kompletně obvod vypnout nebo i zapnout trvale.

To na úvod. A teď k samotnému dotazu. Takto bylo vše zapojeno v srpnu 2019, vše fungovalo zhruba 3-4 měsíce a poté se začalo sem tam stávat, že se světla přestaly vypínat. Stačilo je na chvíli vypnout trvale a po znovuzapnutí čidla to chvíli opět fungovalo. Časem se to však zhoršovalo a zkrátka čidlo PIR 2 přestalo vypínat, takže světla pořád svítily. Neměl jsem čas to řešit, tak jsem čidlo jen vypojil a nechal to běžet na čidle 1 (s tím, že jedna část chodby byla "imunní" vůči pohybu :) ). Jenomže po chvíli přestávalo vypínat i čidlo 1. A nepomáhalo ani chvilkové trvalé vypnutí. Tak jsem si říkal, že je blbost, aby měly opě PIR nějakou výrobní chybu. Začal jsem měřit. A zjistil jsem, že při jakémkoli stavu je L' pod napětím. Zkusil jsem tedy odpojit čidlo fyzicky a hned jsem jej zapojit zpět. A vše fungovalo. Tak jsem zkusil zapojit i to druhé a teď vše zase funguje. Ale zajímá mě, čím to bylo? A jak to do budoucna vyřešit? Protože je jen otázkou času, kdy to začne zase blbnout. Abych upřesnil informace, čidla spínají 6 LED světel o příkonu 6W (36W celkem).

Předem všem děkuji za případné poznatky, rady a tipy.

Předmět Autor Datum
Nerieš, proste čidlá, kondíky vyschli, zduli sa, šmejd z fejkočíny z dielne boľševických parazitov l…
Nuda 13.03.2020 09:36
Nuda
Na chybu čidla to vypadá, ale že by bylo nutné kupovat každé 3 měsíce nové se mi nezdá. Asi by to ch…
ml1 13.03.2020 15:17
ml1
Nejspíš to tím bude, protože ono se to opravdu v určitém momentě zablokuje v sepnuté poloze a pomůže… nový
Horbet 16.03.2020 07:32
Horbet
Nejsi náhodou taky podnikatel, že znáš tak dobře jejich charakteristiky? nový
Kachlík 13.03.2020 17:55
Kachlík
s málowattovými led žárovkami je problém. tam je skoro štěstí, když ty čínské šmejdy po zakoupení fu… nový
lední brtník 13.03.2020 17:40
lední brtník
Mám to chápat tak, že by mohlo pomoct, kdyby čidla spínaly větší wattáž? zapojit tam třeba fiktivní… nový
Horbet 16.03.2020 07:34
Horbet
Mám na PIR čidlo před chatou zapojená 2 světla(paralelně).Mnoho let na obyč.žárovky bez problémů.Kdy… nový
Karel04 16.03.2020 09:35
Karel04
Slabé svícení, nebo blikání LED, je způsobeno tím, že kontakty relé, jsou přemostěny kondenzátorem.… nový
Zerozero 16.03.2020 12:25
Zerozero
Díky za radu,až pojedu na chatu,tak to moje čidlo zkusím vykuchat a kondenzátor odpojit.:beer: poslední
Karel04 16.03.2020 21:51
Karel04

Nerieš, proste čidlá, kondíky vyschli, zduli sa, šmejd z fejkočíny z dielne boľševických parazitov lumpenproletariátu komunistických, zlodejských podnikateľov, s.r.o., a.s., skapali. (Komunisti a podnikatelia(!!!), Main Gááát, presne ako naša ŠtB mafia, ani nežnú-nehu lúza čínskych megaudavačov nepotrebovala k rozkrádaniu hospodárstva) .

Kup nové kusy, iné ti nezostáva.

Na chybu čidla to vypadá, ale že by bylo nutné kupovat každé 3 měsíce nové se mi nezdá. Asi by to chtělo podrobnější znalost toho čidla, třeba co je tam za spínač (triak, relé...) a případně zjistit, co si myslí čidlo o pohybu, jestli vidí pohyb i když neni (a tedy bude chyba v samotném senzoru nebo jeho vyhodnocení), nebo jestli je ten výstup nějak zablokovaný v sepnuté poloze.
Pokud je ta možnost tak bych kondíky samozřejmě prověřil, ale ne každý má v práci (natož doma) za zády na stole RCL můstek.

Pokud něco odpravilo stávající čidla, může se stát, že to samé odpraví i nová, dokud nebude jasná příčina toho selhání, nebude pokoj.

Nejspíš to tím bude, protože ono se to opravdu v určitém momentě zablokuje v sepnuté poloze a pomůže jen tvrdé odpojení od sítě a tím vybití kondíků. Akorát jak říkáte, nemám to jak proměřit. Ale zajímalo by mě, proč to vzniká.

Jo ještě k tomu spínači. Je to opravdu ta nejlevnější *****. Sice reléové spínání, ale velice levné. Nicméně tedy v zapojení jako takovém chybu nevídíte? Jinak po zveřejnění dotazu, kdy jsem zapojil čidla a vše fungovalo, tak už to zase nejde, stačily 2 dny a opět to svítí v poloze "čidlo" pořád. Čidla slyšitelně cvaknou jak při zjištění pohybu, tak i při následném uplynutí 10sec na časovači. Takže dávají impuls, že chcou vypnout, akorát na výstupu je pořád šťáva.

Mám na PIR čidlo před chatou zapojená 2 světla(paralelně).Mnoho let na obyč.žárovky bez problémů.Když jsem tam dal LED žárovky,tak některá svítí a pak zhasne,některá po vypnutí slabě svítí dál a některá dokonce silně bliká.Ale čidlo spíná normálně,jen po zhasnutí tam něco prochází dál.Někde jsem četl,že snad pomůže prohodit spínaný vodič(nulák s fází),tak to musím zkusit.Když to nepůjde,vrátím asi staré nebo úsporné žárovky,stejně to svítí jen pár minut denně.
Takže ta vyšší wattáž by pomoci měla.

Slabé svícení, nebo blikání LED, je způsobeno tím, že kontakty relé, jsou přemostěny kondenzátorem. Ten je tam pro odrušení a ochranu kontaktů.
Ale proud, který přes něj prochází, stačí k nabíjení pracovního kondenzátoru v LED. Ta potom na to slabě svítí, nebo bliká.
Stačí v čidle kondenzátor vyřadit, nebo zapojit podobný kondenzátor na výstup čidla.
--- K původnímu dotazu. Pokud je slyšet spínání a rozpínání relé, je nožné, že se spékají kontakty relé.
Paradoxně se to neděje třeba při spínání 500W halogenu, ale právě při LED, které mají malý příkon.
Stává se to proto, že LED mají ve zdroji kondenzátor, ale vzhledem k malému výkonu žádný "soft start".
Při zapnutí i tak dochází k nárazovému proudu, do kondenzátoru. Počet LED se sčítá. Tím dojde při sepnutí relé ke krátkému, ale dost silnému
impulsu. Ten stačí k jemnému svaření kontaktů. Malá vratná síla relé, je občas nedokáže rozepnout. Často kontakty odskočí, při poklepu na čidlo.
Někdy se i stane, že po několika aut. sepnutí a vypnutí kontakty odskočí a závada se pak zase objeví.
Sice mi k tomu nepasuje to, že se činnost obnoví po vypnutí napájení, to by značilo spíš elektrickou závadu, kdy relé zůstane seplé tím, že je trvale napájené, ale v tom případě by nebylo slyšet jeho cvakání při zaregistrování pohybu a po uplynulém čase.
Proto bych vsázel na ty kontakty.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru