Předmět Autor Datum
Tu je tolerancia v narúbovaní pod kôru možná, už sa začínajú nalievať terminálne puky, ja mám na Jon…
Nuda 12.03.2020 12:28
Nuda
Ešte jedna poznámka: Je najvyšší čas pohnojiť ku koreňovej sústave jablone čistou, granulovanou moč… poslední
Nuda 12.03.2020 13:34
Nuda

Tu je tolerancia v narúbovaní pod kôru možná, už sa začínajú nalievať terminálne puky, ja mám na Jongold na kordóne už vidieť zelené olistie v mierne rozvinutých kvetných pukoch.

Ideálne je v čase začiatku kvitnutia jabloní, ak sa prekotom tlačí miazga v podkôrnych pletivách v plnom fofre. Do tej doby musíš mať štepy v igelite uschované dole v chladničke, nesmia štepy napučať, lebo sa ich 80% zaručene neujme.

Tiež je po naštepení nutné napínacou, "žuvačkovou" igelitovou páskou určenou k uťahovaniu štepov, dôkladne spoj utesniť, aby sa neodparovala voda, aby štep fest držal upnutý a aby poza pásku nezatekala zrážková voda do rezu kvôli baktériám.

Detto musí byť čistým liehom ošetrené nabrúsené náčinie, tj.kudla, a miesto budúceho rezu. Nožík nesmie byť paprčou obchytávaný na ostrí ani na ploche metalu.

Ešte jedna poznámka:

Je najvyšší čas pohnojiť ku koreňovej sústave jablone čistou, granulovanou močovinou s obsahom 46% dusíka. Silnou dávkou. Potom sa už jablone nesmia v čase vegetačného obdobia prihnojovať dusíkom, lebo sa pokazí uskladnenie úrody a jablone odmietajú prijímať z dôvodu nadbytku dusíka ostatné živiny. Počas leta a na jeseň je dovolené hnojiť iba segregovanými hnojivami s čistými mikrolelemntami: Draslík, Fosfor, Horčík, Železo, Vápnik, Bór v miligramoch a postreky, hnojivá na listy (hlavne je dôležitý chlorid vápenatý v chelátovom roztoku priamo na plody, ktorý je nutný aplikovať od začiatku júla každých sedem dní v podvečer, po každom daždi až do finálneho zberu k uskladneniu plodov).

Teraz, začiatkom marca, je ideálne vo vriacej vode z varnej kanvice rozpustiť v kýbli cca 4kg na 15l postrekovať čistú močovinu, schladiť roztok dávkou studenej vody, a pedantne postriekať (umyť) durch podložie povrchu pôdy s okolím výsadby stromov jabloní silným roztokom dusíka, čím sa dokonale týmto silným dusíka, spáli podhubie na minuloročne popadaných listoch a na povrchu pôdy a tráve v prípade chrastavitosti (strupovitosti) a ostatného "vystreľujúceho" podhubia spór útočiac na jarné, oslabené, ešte panensky mladé olistenie jabloní.

O to je pestovateľ uchránený o 90% dávky postrekov určenej proti chrastavitosti, chronte múčnatke apod. v prípade, ak na jeseň pozorne nevyhrabal každý jeden popadný list, trávu, kôru apod.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru