Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Záložní topení pro případ poruchy plynového kotle

Prosím vás o radu!
Topím plynem a jako záložní zdroj jsem měl kotel na tuhá paliva. Ten se mi roztekl, tak jen "tvrdnu" kdy bude porucha na plynovém kotli, nebo vypnou na delší dobu el. proud.
Přemýšlel jsem o kotli na dotace "Zelená úsporám", ale pro mně je to asi dost složité. Naopak mě zaujaly krbové kamna. Je jich hrozná škála, od 6 000kč do 50 000kč. Já bych si představoval opravdu něco kolem těch 10 000kč. Jen, abychom přežili pár dnů, při poruše. Navíc, ale jak teď ty krbové kamna na internetu sleduji, tak vidím i ten úžasný efekt ohníčku, že by si to člověk zapálil, i když má doma teplo.
Ale jak víme, reklama ukáže vše ve světlých barvách. Já mám kolegu (ale to je hrozný morous), ale asi v tom má pravdu. Říkal mi totiž, že ty krbové kamna by si už nikdy nedával (on je skutečně má), protože údajně kolem kamen je teplo až moc a 1m od nich už je zima. Já to celkem chápu. Proto bych se rád zeptal všech vás ostatních, co to čtou a co si to koupili, jaký na to mají názor, případně jak ten nespochybnitelný problém vyřešili. Oplatí se koupit, nebo né! Já to nakonec asi koupím, protože mám matku 84 let, naštěstí psychicky je na tom dobře, ale fyzicky by do sklepa ani nedošla, tak ten ohýnek si snad zapálí. Samozřejmě jen v případě poruchy!

děkuji moc za rady a hlavně za osobní zkušenosti

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
El.generátor 230V/50Hz so sínusoidou na 5l nádrž s benzínom, aby šlapalo obehové čerpadlo so spusten… poslední
Nuda 01.03.2020 02:19
Nuda

El.generátor 230V/50Hz so sínusoidou na 5l nádrž s benzínom, aby šlapalo obehové čerpadlo so spusteným plynovým kotlom.

Ako záloha kotol na pevné palivo do desať litrov Kč, neexistuje. Jedine nejaké Peterky s vývodom spalín do komína.

Plyn síce nevypadáva, ale ako záloha plynu aj pre elektriku je možné do série vsadiť na obehové potrubie kúrenie pomocný ohrev vyrobený z dvoch 6,4" zinkových trubiek, skromný elektorkotol, osadený na závit s dvoma 9,0kW špirálami 3x400V (18kW) (špirály so vzdialeným ohrevom od hlavy napájania), čím by sa v sústave obmývali špirály núteným obehom čerpadla. Regulácia teploty vody zohrievamé špirálami by bola napríklad eskápaskou upevneným čidlom vykuchaný z el.boilera s plynulou reguláciou snímanej teploty (20-80°C), napojené do série s obehovým čerpadlom a na cievku štvorpólového stýkača 230V/50Hz, na tri fázy 3x400V/40A.
https://www.regulus.cz/cz/topne-teleso-9-0-kw-typ-b
https://www.solar-eshop.cz/p/topne-teleso-bez-povrchove-upravy-typ-c/#6742

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru