Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zhasíná plynová trouba

Po zapálení trouby sporáku Mora (dostatečně nahřáté čidlo pojistky) a uvolnění knoflíku ihned zhasínal plamen. Přivolaný plynař vyměnil pojistku a vše O.K. Po jeho odchodu jsem zjistil, že plamen zhasíná dál, už ne okamžitě ale asi po 12ti minutách. Můžu to asi reklamovat, ale nerad bych zaplatil dalších 1600.- za případné seřízení. Prosím o fungovanou radu, jsem relativně zručný kutil ale plyn jsem chtěl mít v cajku, proto ten plynař..

Předmět Autor Datum
Novej sporák je řešení.
Kiksfix 29.02.2020 18:49
Kiksfix
Pokud po jeho odchodu to nefunguje, tak snad ti dal záruku a reklamuj! S plynem bych si nehrál pokud…
Cat 29.02.2020 20:11
Cat
Na práci je záruka 2 měsíce.
Kyncl 29.02.2020 20:12
Kyncl
Upřesňuji že jde o sporák Mora 1101. Ten má 3 seřizovací prvky: čidlo pojistky (seřízeno plynařem, n…
jef 01.03.2020 13:04
jef
Dobrý den,přidejte větší plamen na sporo,ať více ohřívá čidlo když uberete na minimum,aby to nezhasl…
Lubomír 01.03.2020 13:31
Lubomír
Dobrý den, ano to má logiku, ale k vypnutí po 10ti minutách dojde nikoli při staženém plameni na spo…
jef 01.03.2020 14:19
jef
To ano,po těch deseti minutách je trouba natopena na plný výkon termostat dá pokyn snížit plamen na…
Lubomír 01.03.2020 14:58
Lubomír
Plynovou troubu nemám, trouba je elektrická, ale hořáky na vaření jsou plynové a na nich jsem měl st… poslední
lupkovic 01.03.2020 19:24
lupkovic

Upřesňuji že jde o sporák Mora 1101. Ten má 3 seřizovací prvky: čidlo pojistky (seřízeno plynařem, nová pojistka),seřízení množství přisávaného vzduchu a seřízení "sporo" příkonu. Který z těch dvou má vliv na udržení plamene aby nedocházelo k zhasínání po 10ti minutách? Dík za radu.

Dobrý den,přidejte větší plamen na sporo,ať více ohřívá čidlo když uberete na minimum,aby to nezhaslo.Před mnoha lety jsem řešil tentýž problém u rodičů u naprosto nového sporáku,dvakráte servisák,který nic neuměl,jen hezky kecat.Seřídil jsem nakonec sám a trouba jde dodnes.
Na toto seřízení mělo vliv i otevření okýnka nad sporákem,průtah vzduchu ochladil troubu a čidlo vyhodnotilo vypnout,uzavřít plyn.Tak jsem musel přidat na sporo plameni více,je to hračičkování,ale jde to.:-)

Dobrý den, ano to má logiku, ale k vypnutí po 10ti minutách dojde nikoli při staženém plameni na sporo ale při knoflíku v poloze max.
Čidlo pojistky je rozpáleno do červena. Tak mě ještě napadá, ten šroubek přisávání primárního vzduchu, ten má dle příručky také vliv na velikost plamene. Nerad bych to ale rozhasil, barva plamene mě připadá tak akorát. Asi to vzdám...

To ano,po těch deseti minutách je trouba natopena na plný výkon termostat dá pokyn snížit plamen na sporo a tam je problém,ten plamen zhasne úplně,je třeba přidat šroubkem plyn,aby plamen na sporo hořel tak,aby ohřál čidlo tak,aby nevyplo přívod plynu.Je to zdlouhavé,vždy musíte počkat na natopení a pokyn termostatu ke sporu.:-)

Plynovou troubu nemám, trouba je elektrická, ale hořáky na vaření jsou plynové a na nich jsem měl stejný problém. Porucha se projevovala tak, že jsem musel stále déle a déle držet ventil, než mi ho čidlo chytlo. Stávalo se , postupně, až mi některé ventily už nedržely samy vůbec. Nakonec jsem někde vyčetl, že ty čidla nejsou na bázi kapiláry, ve které se nahřeje nějaká kapalina a vlivem roztažnosti podrží ventil, ale že je to na bázi piezo elektřiny. Jestli jsem to dobře pochopil, že nahřátím se produkuje nějaké maličké napětí. Tak jsem sundal vrchni desku, čidla byly tak znečištěné a zarezlé, že nešly povolit, tak jsem je všechny alespoň malým drátěnným kartáčem očistil (aby nebyly svody na kostru) a ejhle, všechny ventily mi pojistky zachytí okamžitě po naskočení plamenu. Nevím na jakém principu to funguje, ale určitě né na tom, že by se to muselo nějak moc nahřívat. Opravdu po vyčištění, ventil pojistka zachytí okamžitě. Myslel jsem, že jsem to zkazil a už mi nebude vypínat při ztrátě plamenu, ale určitě né, protože když zavřu hlavní uzávěr, aby plamen zhasnul a uzávěr znova otevřu, ventil se opravdu uzavře, plyn neuniká.

Vyzkoušejte a dejte vědět

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru